Žena

ЖЕНА у 43.

старије љубити у руку. Тај обичај је утврдила наука као нездрав и дужност је паметних људи, да тај обичај искорене.

Било је разговора о томе, да ли да школа искорени тај нездрави обичај. Већина је била против тога, јер би ту школа. дошла у судар са многим родитељима, а одлука о томе није ствар школе него родитеља.

А зар није школа у несретној аустро-угарској монархији учила децу да се служе оним ропским, нечовечним поздравом: Љубим руку! Па тог се држе наши и данас. Тамо на Косову поздрављају деца као и старији, све са поздравом: Здраво! И у Србији нема: љубим руку! Овај швапски поздрав научили су нашу децу, па их је управо страшно гледати како иду улицом и свакога старијега позарављају са: љубим руку! Докле ће то таког! Кад ће ту глупост већ забранитиг Па и против љубљена у руку треба отпочети једаред најозбиљније радити. Бар ту је много лакше увести забрану, него кад доктори забрањују љубљење заљубљеника у лице а нарознто у косу. А и време је да се почнемо једаред поздрављати са:. Здраво !

Белешке из домазлука.

Вода од пасуља. Воду од пасуља можемо са највећим , успехом употребити за чишћење мрља, као и за чишћење“ црних и шарених чоја. Ово просто, јефтино средство заштеди нам употребљавање разних киселина, што иначе употребљујемо и утолико је боље што пасуљска вода не квари ни најмање ни боју ни чоју. Ова/ се вода готови врло просто. Бео пасуљ, сув, кува се у топлој, меканој води, док не буде сасвим. мекан. Кад се пасуљ скине с ватре, може се посолити и за јело употребити. Она вода, што је оцедимо, чисти необично _ добро мрље, биле од масти, воћа, вина па чак и мастила. Те мрље треба у млакој води од пасуља поквасити и истрти. Пола килограма пасуља употребимо у 4 килограма воде. Мрље истремо поменутом водом и онда брзо нестану. Ако хоћемо да перемо црне или бојадисане хаљине, биле свилене, чојане или вунене, онда исперимо, истримо поменутом водом сваку ствар за себе, али без сапуна и после тога исперимо двапут са чистом млаком водом. Кад после углачамо изапране