Žena

кромпира, пасуља, грашка треба строго чувати од болесника. Од медицина се може најбоље дати рибља маст (лебертран) по две кашике дневно, три пута. Но рибљи зејтин добар је

гвоздене садржине. — Врло је добро позвати, лечника, који ће надгледати док дете оздрави.

Нега косе. Што мање то боље. Главно је што мање мучити косу. Не треба је јако стезати, чврсто повезивати, _ бојадисати и слично. Чистоту косе одржаћемо; кад одржавамо добру чистоћу косе и коже на којој је. Четке и чешљеве да не буду јаче тврди. Кад се глава пере водом, нека се глава прво после тога добро осуши, да не озебе. Кад добро оперемо главу, добро ју је намазати капљицом зејтина.

Белешке о кувању.

Султилита са јабукама. Неколико. јабука ољуште се и

помажемо. Кад су у пола печене направи се тесто као за алачинке, прелије се преко Јун и пече у рерни.

Кекс испуњен. Узмемо '4 киле брашна, 5 дека самлевених ораја, 5 дека шећера, 1 цело јаје, 3 велике кашике млека или скорупа и ''> пакла прашка за пециво. То се све смеси и на дасци танко развије. Половина се помаже пекмезом а друга половина одозгоре метне. Онда се. са зубним точком · секу штангле, мећу на помазану тепсију и пеку. | Земичке за болеснике. У неколико кашика млека раствори се 2 деке квасца и метне да кисне. Кад је ускисло, замеси се са у. киле бела брашна, мало соли, да буде лепо есто. Тако умешено остави се један сат да се одмори. После тога направе се 6 једнаких лоптица, те се лоптице усеку као арске земичке, покрију и оставе на топлом месту, алине на огњишту, јер би тамо ускисле. Земичке се помажу млаком водом, поређају у тепсију и при.доброј ватри пеку. Кад су скоро сасвим печене, помажу се хладном водом да буду реш. Меко тесто за деду. 5 дека масла муте се са 7 дека

акета прашка за пециво, 7 дека брашна и тврда пена од

свега. треба. дати детету доста пресна. млека. И Меса, а. према годинама и неколико кашичица вина. Међутим теста, ·

Зими и у хладовини, а у јакој топлоти сируп, у коме има |

еку на котурове и испеку у рерни на тепсији, коју машћу.

шећера, онда се дода једно жуманце, сок од једног лимуна,