Žena
54 ЖЕНА
Кад госпођа Александра изнесе гостима печење, па неки гост метне прво комад хлеба у уста, тај и не једне више тога дана печења, него само хлеба. Не може никако да га се остави. А који гост вагризе прво у печење, тај не једе више тога дана хлеба, јер заборави на све. Ван ако гђа Александра изнесе на чинију своју чувену савијачу са сиром, те од мириса те савијаче гости се отргну и дођу мало к себи од печења...
Радите што год хоћете, али то једно треба да верујете, како у три света нема такве жене као што је гђа Александра. Глас јој се надалеко разлио. Долазили су јој сви сеоски пекари да од ње науче како меси хлебац и жари фуруну. Долазила јој је чак из
Срема чувена куварица богатог крушедолског мана_ Стира да научи, како гђа Александра пече у фуруни печење. Долазиле су јој Швабице из Беле Цркве, да их научи како прави сос, јер је Швабама најглавније јело сос, главније и од говеђине. Могу вам и немачки поновити како говоре о њој белоцркванске Швабе својим женама: Хексен ферфлухте, гет цур Александра кохен лернен. А она је душевна и учи свакога. Жене се окупе око ње, као ђаци око професора велике школе, а она им говори онда о свему. Каже: Кад спремате купус за зиму, ви га умивајте као себе, и милујте га као што се жена милује, а не да га гавите ногама као душманина. Милујте га толико, да га поравните. И онда га прелијте топлом сланом водом. — У свој околини гђе Александре научиле су жене од ње, да остављају за зиму зреле патлиџане. У целом другом свету тога нема. А ствар је ипак веома проста. Сложе се зрели црвени патлиџани у буренце и прелију млаком сланом водом И само увити отвор бурета марамом од тила, да може улаЗити ваздух а да не могу упадати бубе, жабе и пацови. Јер ће на онај рајски мирис полетети све што је живо у подруму. А патлиџани биће целе зиме до у лето мирисави и укусни, а тако чврсти да можете "С њима разбијати главе. | · Како готови гђа Александра постан пасуљ, то је
а аи авва нонанк а онла еааљ он на а