Žena

300 ЖЕНА

нашем срцу мио брат Србин, који је данас овенчан славом као и брат Хрват и Словенац и да се у отачбини Срба, Хрвата и Словенаца и ми остали Словаци сматрамо као ваша браћа по заједничкој племенској души и духу.

И ми Словакиње позвате смо, да се ухватимо у племенито коло југославенских женских радника, ко јима је задатак, да стварају најлепшу будућност свом племену. Ако закуцамо на.срце Србина, Хрвата, Сло- | венца и Словака, осетити ћемо струне славенске моћи и способности које су нам толико заједничке, да свом снагом кличу: „Браћа смо — исто смо!“

Будимо свесни, да само тако заједнички, као браћа, треба да покажемо свету, шта смо кадри да створимо, „кад нас је већ хисторија позвала ла одиграмо своју улогу, коју нам је провиђење доделило.

Ја се радујем, да вам могу рећи, да су словачке жене и Словаци увек готови за наш заједнички рад, који воде и у чију моћ и успех дубоко верују. Радујемо се у толико више, што у том тако великом хисторијском моменту жене нашег југославенског племена Српкиње, Хрватице и Словенке показују велику свест свога друштвеног задатка, из које ће нићи наша велика будућност.

Ја се као Словакиња радујем, што је сан нашег бесмртног Колара остварен.

Народи са запада, са Темзе и Сене траже наше | рукотворине, наше умотворине, наш језик — управо нас.

Нека је благословена крв Србије, из које је никло | наше ново југославенско доба! И нека је срећан почетак нашег заједничког рада! (Бурно и дуготрајно | одобравање.) 4

Гђца Јела Лазаревић (Београд) у врло темпераментном и родољубном осећају црта крупним потезима рад југославенске жене.

Гђа Кристина Бошковић (Ниш) слави Русију и' "руски народ, коју не смемо пустити из вида, јер она је наша мајчица.