Žena

МИ

ЖЕНА 301

Гђа Јачка Чучек, Словенка, изасланица од преко. 90 корушких друштава, набраја патње, муке и прогонства словенских мајка и кћери, које живе у не-. мачком крају Корушке. Сакривши своје патриотске осећаје чека корушка Словенка на онај сретни час, кад ће моћи ступити у коло својих осталих сестара. "_ Гђа Зора Стефановић (Нови Сад) реферира о раду доб. зад. Српкиња.

Гђа Милица Павловић (Пожаревац) извешћује о раду њиховог друштва.

Гђа Делфа Иванић (Београд) апелира на присутне, да с обзиром на чињенице, изнесене по предговорници, да свако друштво, да свој прилог за корушку децу.

Гђа Милица Видовић, учитељица са Сушака, описује пљачкање Д' Анунцијевих ардита. Предочује живим бојама махнитање Д: Анунцијевих плаћеника, затварања, мучења хрватског становништва. Апелира, да се савез сети и сушачке сиротиње.

у После. тога се почео купити новац за децу корушку и Сушак. Приметити имам да се је за '> сата » скупило око 70.000 дин.

У 1 сат председница Даринка Христић завршује седницу и наставак закључује за после поднеу 3 сата.

Гђа Вукосава Богнић (Книн) набраја муке нашег народа под тиранијом Талијана. Сви окупирани крајеви моле за помоћ.

___"Гђа Д. Христић председница изјављује, да ће се _ Савез и за тамошње окупиране крајеве према својим "приликама постарати. |

Гђа др. Јелка Перић, изасланица народне женске задруге у Дубровнику, захваљује се председници на њеној изјави. |

Спомиње силни терор, апшења, мучења и претње са депортирањем, распуштањем југославенског Сокола, преметачину у цркви у Задру, који је постао полицајно-детективским градом. Југославенске жене протестирају против ичијег империјализма на рачун нашег јединства. |