Žena

ЖЕНА. | 307

могла ту чланарину плаћати, те тако неби могла ни у Савез да уђу. На послетку је гђа председница изјавила, да она друштва која неби могла платити годишњу чланарину по лицу од 1 дин. биће опроштене од плаћања.

Гђа Злата Ковачевић-Лопашић предлаже, да се уметну параграфи о обраничком суду и престанку Савеза, скупштина једногласно усваја.

У име Словенки на крају дебате, изјављује гђа Тавчар, да су правила темељно и савесно израђена, али да се и она прикључује предложеној надопуни у смислу предлога гђе 3. Ковачевић.

У 1 сат по подне закључена је седница и заказана наставак за после подне у 3 сата.

После подне реферирала је гђа Рајна Чакаревић о раду жен. удр. Јуж. Србије, које стоје под заштитом Њ. В. Престолонаследника. |

Гђа Ирма Јурић (Петриња) чита извештај о раду „Прве Хрв. Жен. Удруге за народно везиво и ткиво.“

Гђа Анка Димитријевић (Битољ) реферира о про-. светном раду у оном крају. Председница саопштава скупштинаркама да је гђа у Србији позната под именом „Анка-пропаганка“ јер је као комита с пушком о рамену бранила домаће огњиште против бесних непријатељских упада.

Гђа Јагода Трухелка (Сарајево) извештава о раду Доб. и прос. Зад. у Сарајеву.

Гђа Даринка Поповић (Сомбор) чита извештај о раду Српкиња Сомборкиња.

Гђа Олга Пелеш-Крнић реферира о раду Загребачке Доб. Зад. Српкиња. Радује се што Конгрес ради у Соколском Дому, кога је српска суза саградила у доба, када је црнд-жути орао, овуда господарио. Задруга је прво радила на хуманом пољу. Основала је интернат за девојке који постоји 19. год. Кад се робски ланци раскидоше и слобода сину, задруга се писмима захвалила г. г. Вилзону, Лојду Џорџу и Кле-