Žena

308 ЖЕНА

мансоу за учињену љубав српској војсци, на које стигоше срдачни одговори.

Гђа Олга Патриарх учитељица (Загреб) предлаже, да председницу бира скупштина, јер је то савремено и демократски. Тражи да се у правилима уведе, да се председница бира редом и то: Српкиња, Хрватица и Словенка. Чуди се, да на листи има двоструко више Српкиња. Зар неби могло бити све једнако» Само онда верује у наше уједињење.

Председнина изјављује: Ако знамо, да је једин. ство ту, онда су оваке изјаве пуке фразе. Правила су усвојена. Требала је до подне поднети предлог.

У 5 сати је завршена седница и трећа заказана за 3. јули у 9 сати. !

Тачно у 9 сати председница отвара седницу. Како је на дневном реду избор одборница, то председница предлаже да се од сваке народности изабере по 8 које ће пребројавати гласанице.

Председница позива секретара гђу Колецову да редом чита имена друштава која су на конгресу заступљена. Свако прочитано друштво предаје гласанице.

Предаја гласаница довршује се у 12 сати, те председница завршује седницу и заказује наставак за после подне у 3 сата. а

После подне председница отвара седницу и приказује руског конзула г. Фермана у пратњи двојице својих повереника. Председница поздравља г. Конзула, нашто г. Конзул одговара са овим срдачним речима:

Милостиве госпође ! НЕ

Данас, кад су се представнице целе Југославије скупиле у Загребу, где смо тек недавно имали срећу да присуствујемо посету Његовог Краљевског Височанства престолонаследника Александра, ми Руси пре свега умољавамо вас, да заједно с нама кликнете вашему узвишеноме Регенту снажно, славенско: Живио !

Милостиве госпође!

Молимо вас још, да нам опростите што засад не

знамо јоште довољно ваш језик те морамо да говоримо

==