Žena

310 | ЖЕНА

Говорница разлаже тему „О филозофији Жене“ у којој је изнела врло дубоке и савремене мисли о позиву и раду југославенске жене.

Гђа Софка Кведер-Деметровић у свомговору уве" личава победу југославенске мисли. Мајке су ту мисао вечном предајом дале својој деци, па су та деца гинула на бојиштима за свету идеју.

Наше радосне манифестације у Загребу, Љубљани и Марибору одјекнуле су у Италији, па Талијани могу увидети, да наше јединство, наше уједињење није од јуче.

Гђица Нада Мицић, студен. (Загреб) разлаже да се данашња жена озбиљно мора спремати за то звање. Много већу пажњу треба обратити на васпитање женске деце. Препоручује да се у програм културне секције Савеза уврсти предлог, да та секција изда дело, у ком ће бити обрађено питање образованих девојака.

Гђа Зорка Врбица разлаже рад жен. доб. друш. на Цетињу.

Гђа Ирена Лонгино (Петриња) извештава о раду Кола С. Х. С.

Гђа Љубица Павловић (Панчево) изрекла је овај диван говор, и завршила га са 4 родољубна предлога:

Миле сестре!

Шта очекује данас Отачбина од нас> После надчовечних напора, безброј жртава и потоцима проливене крви постигли смо столећима жудно очекивано ослобођење и уједињење нашег вековно потлаченог и вештачки раскомаданог троименог народа, под скиптром народне славом увенчане династије Каргђорђевића у једну јединствену, слободну и природним благом обилато обдарену државу.

Гигантска борба започета између сваку индивидуалност уништавајућег милитаризма, национално развиће спречавајућег империјализма, и народима права ускраћивајуће класне владавине с једне стране, а с друге стране елементарном силом себи пута крчећег демократизма, свршила се подпуним сломом прве —