Žena

ЖЕНА 309

руски, али ми смо уверени, да ћете и оне речи, које не будете разумели разабрати срцем, јер оно је осетљиво, сродно и блиско нама. Молимо вас које сте се сабрале с разних крајева Велике Југославије, да примите наш поздрав и наше жарке жеље за ПАРА успех у вашем настојању.

Кад се вратите својим домовима молимо да изволите јавити свима, које ви представљате, од нас Руса избеглица изражај најдубље, најтоплије и дубоко осећане зехвалности за братски, сроднички и дирљиви поступак, што сте га исказали према свима Русима, који су нашли уточишта у сродној Југославији. Ко-. лики су наши сународници, кад оставише родна огњишта, да се спасе од крвавога терора, што је захватила страдалачку Русију, нашли уточишта међу вама, колике сте гладне ви нахранили, колике сте неутјешне сузе убрисали!

Велика вам хвала од имена свију оних, које сте примили, хвала вам за то дело великога славенскога уједињења, што га у исти мах стварате. Знајте, семе љубави за рускога брата, данашњега страдалника, уродиће (без сумње плодом. Оно добро, што ви исказујете, не ће се заборавити, па кад Велика Русија ускрсне на нов живот, још ће се ближе сјединити духовно и душевно са сродном Југославијом и с носитељицом опћих наших идеала, — с југославенском "женом! |

Вама славенске жене, дубок руски поклон и велика слава!

Исидора Секулин врло исцрпно разлаже: значај конгреса у Кристијанији, протумачивши сврху састанка споменутог интернационалног конгреса. На том ће конгресу међу осталим бити предложена резолуција норвешких жена, да се оснује секција за чување народних обележја. Затим предлог данских жена о замени наставница, предлог аустралских, талијанских и т. д. жена, који сви предлози одговарају великом времену у коме живимо.