Žena

312 Пал ЖЕНА

вину, плод поднетих тешких жртава сачувамо и одржимо. );

У том послу велика улога чека и нас женскиње. Стара наша пословица вели: „Не стоји кућа на земљи, него на жени.“ То треба да значи ако је мужевљево да зарађује, — а оно је женино да привређено сачува, и даје сав труд мужевљев узалудан ако жена није кадра да стеченим мудро газдује.

Куће сачињавају општине и градове, ови покрајине, а обе државу. Па како у кући, ако не искључиво, а оно у многом до жене стоји да се економно стање не поремети, тако исто у држави много зависи и од нас како ће се равнотежа у државном прорачуну моћи · очувати. Није тајна да су нове државе, које су поникнуле на рушевинама бивше аустро-угарске монархије морале на себе примити и једно мучно наследство. Огромни трошкови дуготрајног, до потпуне изнемоглости вођеног рата, и несавесно руковање упропастиле су монархију и финанцијално, чему је последица, да је и наша знатно повећана млада држава такођер са доста неповољним финансијским приликама ступила у живот. При полагању темеља државних зато је један од најважнијих послова, који ваља журно и темељно · обавити, несумњиво сређивање финансија.

Опадање вредности наших новчаница на страним трговима, огромна скупоћа која прети озбиљном опасношћу, непрекидно мењање куповне моћи нашега новца све су то јасни знаци нездравог финансијског стања. |

Као што се у приватном домазлуку поремећено материјално стање само потенцираним радом и смањивањем издатака даде у ред довести, тако исто и у државном газдинству у главном ради успоставе уздрмане равнотеже између прихода и расхода само два средства стоје на расположењу, а то су: Повећање производње и штедња.

Свака од нас тамо где има непосредна удела треба да уложи сав свој труд, да се производња —