Žena

ЖЕНА 313

о

била иста ма какве врсте — повећа, односно да се производњи нових продукта приступи, даље да и своју најширу околину за слично пословање задобије. Наиме ваљало би велику пажњу обратити на то да се домаћа индустрија, која је местимице почела опадати, опет подигне на ову висину на којој је некада била и у колико је могуће још и усаврши, тако да се производима исте не само домаћа потреба покрије, већ да и извоз истих буде омогућен. Здраво валутарно стање се активном трговинском финансијом даде постићи односно тада, када вредност извоза надмашује вредност увежених артикла.

Продукти наше домаће индустрије, наиме тканине су на страним тржиштима тражени и радо купљени. Повећањем те производње и омогућавањем да се истима организује извоз, несумњиво би се допринело побољшању наше валуте.

Као што искуство учи, за подизање домаће индустрије од велике су користи раденичке школе, у којима стручна лица врше поучавања. Тамо где такве школе постоје, постигнути су лепи успеси. За желити је, да се таква училишта у зито већем броју оснују. Задаћа би била сваке женске задруге да такве школе у што краћем року подигне, и то не само у свом средишту, већ и у околини. Потребно би било, да се и за организацију извоза задруге побрину, како би се с једне стране произвађачу што већа заслуга осигурала, и тиме исти на што интензивнију производњу подстрекао, а с друге стране осујетило, да се продукти. од произвађача уз бесцене од несавесних прекупаца прекупе и у иностранство изнесу.

_ ИМ ако нам се пружа могућност да и на пољу производње уз интензиван рад постигнемо замашне успехе, ипак је штедња управо оно поље, где женскиње чека одсудна улога, где својим домољубивим радом могу у велике помоћи, да се наша државне зграда на чврсте и здраве темеље постави.

.