Žena

ЖЕНА 905

јајмо га а кад се угасио спустимо га у лонац где месо кувамо, шерпењу у којој се месо прига. Угаљ ће сав рђав мирис у себе увући а месо Не бити као свеже. Пред сервирањем се угаљ извади.

Како да поступамо са поквареним прелавим маслом (путером.) Масло се поквари, постане прелаво кад прими у себе кисеоника. Тај кисеоник морамо извући. из масла и онда ће масло добити опет свој укус. Покушајте овај начин: кисеоник се раствара лако у води, т. ј. помеша се с водом и то тим лакше што је вода топлија. Али вода не сме сувише топла бити, јер би се у њој масло растопило. Масло се топи у топлоти од 31—34 града Целзијевих. Дакле за поправљање масла може се узети вода топла 25 гради Целзијевих. Уводи те топлоте масло се добро изгњечи и вода оцеди, поново узме исто тако топла вода и још једаред добро измеси. Онда се извади из те друге воде и на суво измеси да сва излишна течност из њега изађе. Тако масло најбоље је одмах употребити, ал се може још који дан очувати, ако се мете на хладно место и да зрак на њега не допре.

Загорелом јелу да одузмемо мирис на загорело. Кад | ти је случајем ил непажњом јело загорело, узми те преручи лагано и опрезно у други суд. Преко тога држи неколико минута влажну крпу. То понови још једаред и зачудићгте се успеху тог простог и једноставног сретства.

Како да штедимо жигице. И жигице су још увек скупа роба. А и не ваљају. Морамо неколико да палимо док једну запалимо. Ја се помажем овако: Не трљам жигицу о кутију већ кутију о жигицу, а жигицу на кратко држим. Успех је изврстан, свака жигица се пали.

Кад млеко прокисне. Нема сваки згодно хладно место где да оставља лети млеко те се деси да му прокисне. Тако кисело млеко може се врло добро употребити за кох од пиринџа и гриса, за палачинке и свако кисело тесто. Свима там јелима не квари укус ни мало. Покушајте па ће те се уверити. ·