Žena
12
Чорба од зелени (добра је за болеснике)
Очисти један корен першуна, један корен пашканата један корен шаргарепе и пола главице целера, сад исеци све на котуриће. У шерпу метни кеашику непуну масти или масла кад се угрејала маст, спусти исечену зелен и нека се пржи док не омекша. Кад је зелен омекшала нали са једним литром вреле воде, додај једну целу главицу очишћену црног лука, и исеци пола главице слатког купуса на крупне коцке, и остави да се кува цео сат. У другом суду (лонцу) обари ољуштен кромпир 4—5 комада, протри га кроз ђевђир или сито и спусти га у ону кувану чорбу. Сад исецкај ситно першуновог или целеровог лишћа и још мало вреле воде и све то нека се кува још пола сата, пред крај посоли чорбу. Али хоћеш можеш да је зачиниш _ са једним јајетом. Ово је чорба врло укусна и здрава како за одрасле тако и за децу а нарочито је добра за болеснике.
Кнедле од куваног теста
Узми пола литра млека и метни да проври, сад сипај у млеко фртаљ киле брашна и мешај на ватри " док се тесто не одваја од варјаче у шерпи. Сад изручи тесто на даску и кад се мало прохлади метни у
тесто кашику непуну масти или бутера и два цела јајета кад си добро тесто измесила, остави га да постоји један сат на хладном метту. Сад разви оклагијом тесто
____и__._____