Žena

10

сељаци о своме трошку, без ичије помоћи. За овим је основана књижница, па читаоница, позоришна и певачка дружина. У овим пословима били су покретачи учитељи, који су повремено служили у Дубоци. Данас Дубочани, расправљају сва питања која задиру у њихов живот, и расправљају стручно. Оно што не знају — питају. Учитељи им се нарочито радо одазивају, дају објашњење и савете. Сада се нарочито сељаци интересују за питање рационалне обраде земље. У томе се просто такмиче. Такмиче се ко ће имати боља кола или коње, направити лепшу кућу и обрадити на време њиву, подићи виноград, запатити стоку и живину. И напредују брзо, и поред кризе. У Дубокој нема великих богаташа, сем двојице. Највише је средњих сељака. То су људи са десетак хектара земље која им донесе разноврсне плодове. Напредак је видно последица трезвености, прихватања корисних савета и међусобне утакмице. Сељаци су увидели да сиромаштво долази највише због парчања задруга. Свако жели да буде самосталан и независан домаћин, издвајају се из матице, али већи се добро држе и боље напредују. И сељаци почињу да чувају задруге. Е · |

Последња киша, која је пала пред Св. Илију на дубочки атар, обрадовала је цео народ у околини. Како се код цркве Светог Апостола Јакоба тога дана одржава велики сабор, то је ове године дочекан још радосније, и био боље посећен. Прво коло на сабору повео је дубочки учитељ, за овим се ређала кола у црквеној порти. „Коло радости“ развило се зато што је киша задовољила сељаке. И десило се оно што се овде иначе не дешава: због те кише радосни сељаци су мало пили и веселили се и стално певади..

Нећу пити више Ово је због кише.

Зна Св. Илија шта ради! — Зато ми пророка Илију и славимо. У колу влада шаренило. Мешавина момака и дево· јака са разних страна. Дубочанке имају најлепшу народну ношњу. Све је чисто и лепо, али без луксуза. Коло се вије, свирају и играју. А песме, зна се, све оне, давне и лепе. :

С

извана» севадиљовиа „ВЕЕ

Ко рано рани две среће граби.

Што можеш да урадиш данас не остављај за сутра.