Žena

12

у селу скоро свака кућа има дивног воћа и може најбоље воће да одвоји за слатко, компот и пекмез. Компот није луксуз, него треба да се остави за болесника ако се недај Боже деси да неко у кући оболи теже. Нарочито је добар пекмез од мешаног воћа.

__ Сад ћу вам показати како се кува пекмез од диње, јабука и крушака заједно. _

Пекмез од диња,. јабука и крушака заједно (мармелада)

Спреми 1 добру церовачу дињу, 2 кг. јабука и 9 кг. крушака, 1 кг. шећера.

Дињу ољушти и очисти од семена и протри је кроз ђевђир, јабуке ољушти и очисти од семена, исеци на танке листове и метни да се кува са шољицом воде и једнако мешај док не одмекне исто тако ради и са крушкама и њих протри кроз ђевђир сад све помешај — дињу, јабуке и крушке (све протрвено) додај једну килу шећера и брзо куваји мешај, кад отпада од кашике онда сипај у загрејане тегле или ћупове, кад се ухватила корица горе, повежи добро бешиком или дунстпапиром. Овај је пекмез врло хранљив и укусан.

Погачице са кромпиром

Узми '/. (фртаљ киле) масла и натри са фртаљ киле брашна, сад додај фртаљ киле обареног и протрвеног кромпира кроз сито, кромпир мора бити још врућ, смеси тесто са 5 жуманаца и два беланцета, кад си тесто добро израдила развијај и превијај три пута. Вади од теста округле погачице а горе их помажи жуманцетом, можеш посути и мало соли ако волиш.

Поштуј своје другарице млађе и старије ако мислиш да и оне то чине према теби.