Žena

10

ДО ЧЕГА ДОВОДИ ЧОВЕКА НЕСРЕТНО ПИЋЕ — РАКИЈА |

Док се пекла ракија у селу Лисо Поље дошло је до крваве туче Убица је у притвору

Синоћ око 9 часова у селу Лисо Поље у дворишту 60гатог домаћина Живорада Петровића, дошло је до крваве туче којом је приликом погинуо угледни сељак Сава Костић, из истог села. Убица Радојица Новаковић после извршеног злочина утекао је и тек се данас пријавио властима.

Већ неколико недеља у дворишту Живорада Петровића пекла се ракија. Јуче је био последњи дан. Живорад је позвао неколико сељака да их почасти. Пили су врућу ракију и разговарали. Увече доцкан појавили су се у дворишту Живорадовом незвани гости: Радојица Новаковић из села Чучуга и Лала Јанковић из Лисо Поља. Присутни гости нису се много обрадовали њиховом доласком, поготово доласку Радојичином, који се сматра за највећег кавгаџију.

Загрејани ракијом, сељаци су почели да певају. Стеван Лазаревић, коме је домаћин поверио да рукује казаном, седео је поред казана прилично напит и добацивао понеку погрдну реч Радојици. Овај је у почетку ћутао, али кад је Стеван кроз шалу пред целим друштвом добацио Радојици да зна ко је украо 12 метара пшенице из амбара Ралисава Бегонића, Радојица, мислећи да ту крађу њему приписује, није могао више да издржи. Скочио је и са столицом полетео на Стевана.

Овај, видећи опасност, дограбио је такође троножац и пошао Радојици у сусрет. Остали сељаци, видећи да ће доћи до крви, скочили су да спрече сукоб. Међутим, било је касно. Радојица је свом силином ударио столицом Стевана.

За неколико тренутака настало је право разбојиште у коме се није знало ко кока удара. Нарочито кад су петролејску лампу разбили Радојица, користећи се помрчином, са неколико лаких повреда успео је да умакне, а мало после извукао се из дворишта и његов пријатељ Лала.

Кад су ова двојица напустили двориште. Живорад Петровић и његови гости дограбили су што је коме дошло до руку: секире виле и мотке и пошли у потеру за кавгаџијама. Али су ови већ били измакли у село. После узалудне трке уморни сељаци вратили су сеу двориште и наставили да пију. Убрзо им се вратило расположење као да се ништа није ни десило. Поседали су опет поред казана и у веселом разговору продужили да пију. Одједном из дворишта чули су се кораци човека који се приближавао. То је био Радојица Новаковић. |