Zenit

Prolog „misteriju bufu"

Vladimir MAJAKOVSKI

Sedam nečistih parova. To je o nama vapila zemlja glasom topovskoga rika. To su sa nama naduvena polja krvima opojena. Stojimo istrgnuti iz zemaljskog creva ćesarovom sečom rata. Slavimo ustanke, bune, revolucija dan tebe, koji idući mrskaš lubanje. Našeg drugog rodenja dan svet je omuževio. Biva stane parobrod podaleko zadimi i otide po zrcalnosti vodenoj.

I dugo dimnint dise legendama tako se život odsklizavao od nas do danas. Nama su napisali Jevandelje, Koran Izgubljeni i povraćeni Raj, i još i jos mnoga mnoštva knjižica svaka radosi zagrobnu obećava umna i lukava. Ovde na zemlji želimo ne više živeti i ne niže svih ovih borova, domova, stabala, konja i trava. Nama dodeiili nebeske slasti, krušinu dajte žderati raženu! Nama su dosadile papirne strasii dajte zîveti sa živom ženom! Tamo u garderobama pozorišta bleskovi opernih etuala pa plašt mefistofelski sve što îma tamo! Starî krojač nije se za naše trudio strukove. Pa Šta nespretno neko odelo ali naše! Nama mesta! Danas nad prašinom pozorišta naša zapaliće se deviza »sve iznova!« Stoj i dîvi se Zavesa!

L. Lozowick Crtež Original „Zenit galerija“

ustaj

Dan je šakalovo oko Zašto oči gladuju za шгакош Dan je gladan barikada Ustaj Nebo je ludakova košulja Velike ceste glodu sunce Gradimo balkanske kule Avaj Evropo Drumovi tvoji poželeće Balkanaca.

Ve POLJ ANSKI

УРЕДНИШТВО И УПРАВА - „ЗЕНИТ“ ЗАГРЕБ €. X. С. СТАРЧЕВИЋЕВ ТРГ 10 Z| mi l9l 2 23 BIHECTEUH S Џ APRIL LIOUBOMIR I E I ш м lтаТ с„уг c o iEI ЖГ s УРЕДНи * ф> s U ■ » ЉУБОМИР I П ж I мицит. ш: лл 1 li "HTI i “ ПР I ft ш “• I Т Ж 5 ■■■ 23 » § • REDACTION ET ADMINISTRATION - „ZENIT* ZAGREB S. H. S. PLACE DE STARTCHEVITCH IO