Ženski pokret

Tako so dosegle, da so nastavljene v ministrstvu za notranje nadeve nadzornice, katerih delokrog obsega vse žensko šolstvo, nadzor nad rejenčki in ženskimi kaznilnicami. Prav tako so nastavljene po zakonu iz 1.1894 ženske nadzornice za tvornice, in od 1.1901 imajo žene pasivno volivno pravico za obrtna sodišča, nekoliko pozneje so dobile aktivno volivno pravico za poljedelske (Svršiće se).

Alojzija Štebi

Улога жене у борби против венеричних болести

Приликом конференције коју је одржао Међународни Женски Савез ове године у месецу мају у Хагу, неколико вечери биле су посвећене за Јавне конференције о разним темама којима се Савез интересује: о сифражи, о борби против венеричних болести, о миру и т. д. 17 маја вече је било посвећено горњој теми. Том приликом Г. Д-р де Граф, поред осталих особа, одржао је ово предавање. Он је велики холандски хуманиста, значајан радник на свима лепим и добрим стварима, а специално на овоме пољу. Како у нашој земљи није на овоме пољу готово ништа рађено, ни урађено, ја сам сматрала да ће бити корисно да се оваква реч и код нас чује, те сам умолила Господина де Графа да ми да свој рукопис и он је био добар послати ми гa, на чему нека му је од свих нас хвала.

Госпођо врло поштована председнице Међународног Женског Савеза, Госпође и Господо, Нисам без извесног устезања примио позив тако пун части да једини од мушкараца међу дамама говорим о једном тако деликатном предмету; али пошто сте то били ви, драга Госпођо Аврил де Сент Кроа, са којом имам част и срећу да радим и да се борим заједно више од двадесет година за једну ствар која нам је била света, од тренутка кад сте ме ви лично позвали, свако одбијање било ми је немогуће, имао сам да приклоним главу. Сада кад је устезање побеђено, искоришћујем радо прилику да говорим за трибуну жена целога света о једном питању које их се тако много тиче и од чијег решења зависи великим делом судбина целог човечанства. Нико не пориче да венеричне болести подгризају саме корене људске расе, а нарочито народа који се сматрају цивилизованима. У току кратког времена које ми је вечерас одређено да говорим, моћи ћy да говорим о овоме огромно великом предмету веома површно. Покушаћу дакле да формулишем, у колико ми је могуће збијекије:

'Бр. 9 и 10

Улога жене у борби против венеричних болести

265