Ženski pokret

туција, па била она у јавној кући по такси, на улици за кору хлеба или у салону за букет мирисних хризантема. Један начин ћe успешно искоренити проституцију, а то је, као што је речено, укидање законске заштите проституције.

Анђелија Бунушевац студ. права

Закон и проституција

Законски прописи чији је циљ обезбеда сексуалног морала налазе се изложени у Казненом Законику. Казнени Законик, писан још 1865 године као продукат онога времена, разуме се данас није у стању да са успехом заштити сексуални морал. До овог закључка дошло се још пре више од двадесет година, када су унете извесне допуне, али тиме није учињена никаква радикална раформа: донета су правила о регулисању проституције од 31 јула 1900 год. После светског рата и по ослобођењу, када су се и ова правила показала недовољним, донета је Уредба о санитетској полицији која је такође базирана на принципима Казненог Законика у вези са прописима Санитетског Закона. Пошто и правила од 1900 г. и последња уредба позајмљују санкцију из Казненог Законика, то ћy се најпре задржати на Казненом Законику. Казнени Законик има свој специалан термин за сексуални неморал који он назива блуд. Законске одредбе о забрани блуда могу се поделити у две категорије: а) прописи о забрани блуда у опште и б) прописи о сексуалном неморалу у породици. Ако изближе промотримо ове одредбе наћи ћемо овако резоновање законодавца.

a) О блуду у опште

Поделивши сва кривична дела према њиховој тежини у три категорије (злочине, преступе и иступе), Казнени Законик ставља блуд у најлакша кривична дела, у иступе. То је прва карактеристика Казн. Законика. Јер, док увреду и клевету на јавном месту, крађу ствари у вредности преко 100 гроша, фалсификовање најнаивнијих исправа, кривице којима се могу загрозити лични и материјални интереси једне јединке у друштву Казнени Законик казни као злочине и преступе дугом

Ep. 9 и 10

Друштвени преглед

281