Ženski pokret

Конгрес је одлучио да се одреде неколико делегата, и да се Комунистичкој Партији у Немачкој стави захтев да води рачуна о потреби да и жене буду заступљене на IV Конгресу III Комунистичке Интернационале. Конгрес је закључила председница Херта Рехт, која је пламеном речју пожелела делегатима да се не задрже само на одлукама већ да их имају све до последње најсавесније спровести у масе. Химном Интернационале завршен је овај Конгрес Жена Комуниста у Немачкој.

Милица Костић

Говор Председника Министарства у Енглеској.

Говор Председника Министарства у Енглеској. Енглески Министар-председник Бонар Ло, држао је у Лондону свој изборни говор. На скупу је било преко 30OO жена. Министар-председник говорио je о светској и европској политици, и нагласио је, да му је нарочито мило, што може изборну агитацију да почне међу женама које су у Енглеској већ политички пунолетне. Министар је рекао да је много правилније да има право гласа жена, која држи кућу и одгаја децу, него какав беспослени фићфирић и друштвени паразит, који има право гласања само зато што је човек! На крају Г. Бонар Ло, рекао је да не може да разуме Европу у којој дете од 20 година има право гласа, док његова мајка не сме да да јавно своје мишљење: о васпитању омладине, о бризи деце, о скупоћи, рату и другом, a о каквом уделу у држави и судбини њеној не може ни говора бити. Најзад, Министар-председник верује, да у Европи неће моћи још за дуго да се издржи овакво стање, по коме су људи ставили своје жене изван права и закона.

3. Ст

Мусолини и Женско Право Гласа.

Мусолини и Женско Право Гласа. Међународна Лига за Женско Право Гласа добила је писмо од Мусолинија чија садржина противуречи вести која се у последње време у Европи пронела: да је италијански премијер противан да жене добију политичка права. Приликом његовог скорашњег бављења у Лондону, Сињор Мусолини био је умољен да прими депутацију М. Л. Ж, П. Г. Услед нагомиланости послова Мусо-

Бр. 11 и 12

Белешке

353