Ženski pokret

У Ђачком растанку, добро познатом свима, песми од 733 стиха, Бранко опева успомене на ђачки живот, на места у којима је тај живот провео. Кроз сву песму веје туга, нама који смо прошли кроз школу свима позната, онима који ће проћи кроз школу биће позната туга при растанку од ђаковања. Бранко се ту опрашта од Карловаца, околине где је са друговима излете правио, бербе која је тамо своје врсте, Дунава, гopa, Стражилова, и раздраган природом спаја све српске земље уједно, води коло јединства, и тиме је пророк данашњег стања нашег народа. У нарочитом пиетету прелази преко гробова „и у пророчком песничком заносу описује у једном гробу свој гроб и не знајући да то чини“, вели Светислав Вуловић у својој студији о Бранку Радичевићу. Г. Богдан Поповић је у својој Антологији новије српске лирике издвојио најлепше делове Ђачког растанка. Бранко је имао шест епских песама: Гојко, Освета, Стојан, Утопљеница, Урош, Хајдуков гроб, и жеља му је била да пише eп о Косову. Ведрину Бранкових песама муте песме туге за животом који одлази: Лисје жути веће по дрвећу, зеленога више ја никада лисје жуто доле веће пада: видет’ нећу! Број њихов није велики. И последња Бранкова песма била је ведра и песма љубави. То је већ поменута песма: Где си душо, где си рано... Бранкове су песме највише ушле у народ. За нас је Бранко што и песник, песник је што и Бранко Бранко је синоним песника. Бранко је слављен као ниједан од наших песника. 1878, прослављена је 25-годишњица од смрти, и тада покренута акција за пренос Бранкових костију. 1883, кад је било 30 година после његове смрти, свечано је пренесен Бранко из Беча на Стражилово, да се испуни завет који је Бранко оставио у аманет у Ђачком растанку:

,Ао, данче, ала си ми бео! Још бих дуго гледати те хтео! Ал’ кад ми се веће смрћи мора, Нек се смркне измеђ’ ових гopa! Ту нек’ ми се хладна копа рака,

Ту ће мени земља бити лака“... Збогом остај, красно Стражилово! Многи те је у звездице ков’o; Многи рече: „Ао рајска слико!“ Ал’ к’о ја те рад не имо нико!

Овим стиховима су и апеловали на народ коме је Бранко вио своје песме. Бранков пренос био је велика национална светковина.

190

Женски Покрет

4