Ženski pokret

других крајева. Велика заслуга је г-ђе Мабел Грујић што ћe наше Шумадинке упознати се са својим сестрама Далматинкама, и што ћe видети лепо Јадранско Море за које се њихови очеви и браћа толико борише.

Прва домаћичка школа у Босни.

Прва домаћичка школа у Боснн. Пре месец дана Женски Покрет отворио је први курс за сеоске домаћице у селу Чардаку, (Босна.) У томе крају, где 10 села унаоколо нема ни основне школе, ради наша домаћичка школа са 20 ученица. Интересантно је напоменути да међу ученицама има и 7 удатих жена. Шеф секције, г-ђица Лацковић, обишла је школу ових дана и врло је задовољна радом у њој. Благодарећи великој заузимљивости г-ђе Десанке Плавшић. чланице Ж. П, Женски Покрет први пут пружа искру просвете босанској жени.

Јубилеум.

Јубилеум. На једној од својих последњих седница. Управа Женског Покрета решила је да, уз сарадњу свих женских организација, приреди јубилеум дугогодишњег наставничког рада г-ђици Станки Глишић, одајући на тај начин своје признање и свима осталим наставницама и учитељицама које су више од 30 година радиле савесно и предано на просвећивању наше омладине, а које су сада пензионисане.

Допуна закона правне једнакости у Сједињеним Државама. Допуна закона правне једнакости у Сједињеним Државама. Још 1848. год. одржана је у Њујорку прва конференција за једнака права оба пола у политици, у настави, у индустрији, у избору позива, у државној служби, у браку, у личној слободи, у туторству и т. д. После 75 година борбе, постигнут је само један циљ: политичка једнакост. На захтев националне партије жена, 25 законских предлога упућено је у Њујорк, од којих су 4 примљена. „Предлог ззкона о правној једнакости Лукреције Мот“ који је упућен сенату и скупштини пружиће иста права и човеку и жени на целој територији Сједињених Држава.

Национална Лига жена-бирача.

Национална Лига жена-бирача. На своме последњем састанку у Њујорку изабрана је за председницу Лиге г-ђа Шервин. Председник Кулиџ упутио је једно писмо ове садржине: „Желим да изразим своје симпатије Лиги. Напор да се код наше жене пробуди смисао за вршење њених грађанских дужности, заслужује сваку потпору и подстицање. Постизавање једнаких политичких права за оба пола показује врло важан корак у еволуцији демократије." Лига броји данас 346 друштава на 433 државице. 420 законских предлога које је Лига подржавала изгласани су, а 64

332

Женски Покрет

8