Ženski pokret

признању ратних година женама које су узеле учешћа у народној борби за Ослобођење и Уједињење. После исцрпних и документованих говора референата, једногласно су донете доње резолуције које је Народни Женски Савез упутио надлежнима.

ГОСПОДИНУ МИНИСТРУ ФИНАНСИЈА БЕОГРАД

Удружење наставница средњих и стручних школа заједно са представницима свих женских друштава у Народном Женском Савезу на конференцији од 16. јуна т. г. донело је ову одлуку: По уредби Д. Р. Бр. 42300 од 17 априла 1924 г. чл. 11. уредбе о додацима на скупоћу, жена државни чиновник, удата за државног чиновника са службом у истом месту добија половину додатака на скупоћу и губи станарину. Овај члан уредбе представља велику неправду и атак не само на жену као радника, него и на две важне чињенице на којима почива друштво и држава: на брак и породицу, и на чиновнички сталеж. Поводом тога данашња конференција подноси ову представку Господину Министру и моли га, да поднесе ово питање на решење Министарском Савету и унесе за то потребне кредите у наредне дванаестине: 1. Да се свима државним чиновницама удатим за државне чиновнике са службом у истом месту да пуна дневница и тиме изједначе са онима чији мужеви нису са службом у истом месту. 2. Да се удатим чиновницама да станарина као што се даје ожењеним чиновницима. Председ. Удружења Наст. Сред. и Стр. Школа професор, Катарина Јовичић

Катарина Јовичић

ГОСПОДИНУ МИНИСТРУ НАРОДНОГ ЗДРАВЉА БЕОГРАД

Удружење наставница средњих и стручних школа заједно са представницима свих женских друштава у Народном Женском Савезу на конференцији од 16. јуна т. г. донело је ову одлуку:

230

Женски Покрет

6