Ženski pokret

konika slovenačke žene su prve počele organizovati mitinge, na kojima su pokazale vrlo veliko interesovanje za ovo pitanje. U Ljubljani je održan miting 12 juna, па kome je bilo prisutno oko 3000 duša. Posle podnetog referata od strane stručnih lica, prisutni medju kojima je bilo i veliki broj muškaraca jednoglasno su doneli rezoluciju u kojoj se traži izjednačenje muških i ženskih srodnika u naslednom pravu. Uskoro će se održati miting u Mariboru i u Trbovlju na kojima će se doneti iste rezolucije, i koje će N. Ž. S. predati Narodnoj Skupštini. Nadamo se da će žene iz ostalih krajeva naše domovine sledovati primeru slovenačkih žena i na javnim skupovima manifestovati svoje пеzadovoljstvo protiv nepravde koja se ženama čini, i spravom zahtevati od narodnog predstavništva da tu nepravdu ispravi.

Женски Покрет у Загребу.

Женски Покрет у Загребу. У Загребу основано је Друштво Женског Покрета са сличним програмом нашега друшта. Председница Женског Покрета у Загребу г-ђа Мира Чоконда успела је да око Женског покрета прикупи жене из свих осталих постојећих женских организација.

Благодарност једној заслужној просветној раденици.

Благодарност једној заслужној просветној раденици. У Вршцу je, недавно, на врло свечан начин прослављено одступање старе заслужне учитељице вршачке са учитељске катедре. Прослава је почела прангијама, затим је одржано благодарење у цркви у присуству свих гостију и слављеницу је поздравио г. парох М. Галкановић. Из цркве сви су отишли у I. разред и тамо је Терезија Петровић одржала своје последње предавање, предавање из рачуна. Прослава је била лепо организована, слављеницу су ученице, колеге и колегинице, поздравиле истичући њен савестан рад у школи. Али оно што је најзанимљивије и најзначајније, то је ових неколико речи које је слављеница упутила Организацији Учитељица и Забавила: „Сва парада је бадава, мене душа боли да се растанем са школом и децом. Они су део мога ја, имање богате праксе и неизмерне љубави учитељице, која је за њу живила и свој позив није промашила. Тешко ћу боловати још годину дана и онда ћy ваљда моћи да уступим оној веселој, насмејаној девојчици која се јавља на хоризонту.

Напомена.

Напомена. Место 15 јуна Женски Покрет изашао је 15 јула, јер смо очекивали повратак делегата са Конгреса Међународног Женског Савеза из Америке. Уредништво.

Уредништво.

232

Жснски Пикрет

6