Ženski pokret

Социјалистичка партија у своме програму тражи изједначење жене са човеком, узима жену у заштиту, тражи за раденицу по 2 месеца осуства пре и после порођаја, што јеу закон о заштити радника унесено. Социјалистички покрет је радио и радиће за социјалну, политичку и правну једнакост жене са човеком.

В. Ј.

Белешке.

Конгрес Интернационалне Алијансе

Конгрес Интернационалне Алијансе. На Конгрес Интернационалне Алијансије за Женско Право Гласа, који ћe се одр жати у Паризу, почетком јуна, из наше земље отишла је делегација састављена од 7 чланова. Делегација је састављена овако: Народни Женски Савез представља председница Савеза г-ђа Лепосава Петковић; Женски Покрет из Београда г-ђица Милена Атанацковић и г-ђа Милица Крстић; Женски Покрет из Загреба г-ђа Мира Кочонда, председница Женског Покрета; Женски Покрет из Сарајева г-ђа Др. Маша Живановић, председница Женског Покрета; Женски Покрет из Љубљане гђице Амалија Пријатељ потпредседница Женског Покрета и Ема Печаљ.

Педесетогодишњица Женскога Друштва

Педесетогодишњица Женскога Друштва 30. маја отпочела је свечана прослава педесетогодишњице Женскога Друштва, која је трајала три дана. Свечаности је присуствовало око 100 делегата из целе земље, као и велики број Београђана. Првога дана у 8 ч. у јутру, био је у Дому Женскога Друштва свечан скуп делегата и чланова. Затим је један део делегата са председницом г-ђом Лепосавом Биба, отишао на гроб оснивачице Женскога Друштва, поч. Катарине Миловук где је г-ђа Биба одржала леп говор и поклонила венац. Други део чланица и делегата са г-ђом Маром Трифковић отишао је на Авалу да положи венац на гроб Незнаног Јунака. У исто време Женско Друштво у Тополи положила је венац на гроб Краља Петра Ослободиоца У 11 часова истога дана био је скуп у Дому, а затим благодарење у Саборној Цркви. По подне у 4 час. одржана је свечана седница у сали Дома Женскога Друштва коју је отворила председница Женског Друштва, г-ђа Лепосава Биба, поздравивши делегате и госте. Затим је секретар друштва, госпођица Хо-

5

Белешкс

183