Ženski pokret

јединствен у аналима журналистичким: излази у 350.000 примерака. Доцније кад ју је живот савио, Марсел Капи одриче да се призна побеђеном. Она полази на велику турнеју конференција, да би продужила да популарише доктрину мира и зближавања људи. Делегат Уније жена за мир, она пропутова као одушевљени пионир мира Јужну Америку, Канаду, целу Европу, нарочито Немачку. Сарадник новина »L’oeuvre«, »La femme de France«, разних листова и часописа у иностранству, Марсел Капи је добила прву награду »Severine« једном значајном књигом »Des hommes passerent« Кад би се могло претпоставити да је Марсел Капи подложна сујети, овој пародији гордости, она би могла да се опије својом огромном популарношћу. Када је поново узела своју улогу путујућег пацифисте, она иде кроз свет носећи реч наде у масе. И њен глас пун, топао, патентичан, погађа свакога у његова најинтимнија треперења. Мађија вере која носи у себи једно такво чудо. Са искуством свога сопственог живота, искуством трпљења, Марсел Капи говори искрено, гласно. Слушајући је, гледајући је овако лепу, овако сурову, сагоревајући унутрашњим пламеном, приврженици, они који су готови да то буду, или да поново постану, примећују буђење неодређене снаге, преображене изненадно у животну снагу. То је удар осећајни, који изазива жестину, размахује одушевљење, узбуђује осећања. Једна славна немачка астролошкиња је анализирала овим речима чудну, готово породичну везу која се ствара увек између публике и Марсел Капи: „Ви имате дух човека, срце жене и природу детета. Ова дубока природа детета је ваш извор и ваше стање љупкости. Ово стање љупкости које Ви стављате у духовну везу с народом, и ако Ви говорите језиком њему страним. Прости и чисти ће вас увек примити. Ви сте од њиховог рода“. Један стари рудар из Горње Шлезије слуша отворених уста. Његово лице избраздано хиљадама бора, потврђује истрошеност једног радника до уништења. По његовом лицу, преко кога ће брзо прелетети одраз. истине, побуне и љубави које она прокламује, Марсел Капи ће ценити вредност свог говорничког дара. „Звезда са запада“, како је у скромном дивљењу назива стари рудар који узима улогу пророка.

„To je тако лепа душа“, потврђује говорећи о Марсел Капи овај други апостол лаички, M-me Georges Leygnes. Ако би букнуо рат, ако би Французи и Немци били једни према другима у рововима, па кад би Марсел Капи отишла и довикнула им; „Ви се нећете тући“, људи се не би тукли. Ове речи су мени самоме речене. И с каквим убеђењем од једне љупке раднице ни глупе ни фанатичне. Ја сам остао запрепашћен, разнежен од толике наивне топлине. О незнање честитих људи свих земаља! Дирљиве почасти, које мали и велики, светске фаланге „добре воље“ доносе оној која се посветила цела одбрани живота против смрти. Упитана о традиционалној улози жене према домаћем огњишту и о улози коју она може евентуално играти у нацији и у свету, Марсел Капи ми је одговорила: „До сада је смисао љубави женине био прописан у уском породичном кругу и у религиозним сновима. Пошто то време налаже, треба појачати ову топлину љубави, повећавајући је од мале породице на велику светску и ујединити сан небески са стварношћу земаљском. То је оно што геније женски налаже свакој жени у кругу у коме она може радити. Свуда су погажени основни закони доброчинства, правде и љубави. Будућност човечанства је у смртној опасности. По сваку цену ми га морамо спасти. За нас жене има само једна мисија: васкрснути срце човечје." Са француског превела П. П.

Claude Pierrey

KO JE 80G...

Ko 1 ) je Bog ustvaril občutljive, 2 ) zadrhtele so brsteče njive, završali v joku črni bori plakale še skale so na gori... Šepetala skrivno zemlja cela: »Nikdar duša mu ne bo vesala.« »Težko bo življenje breme nosil.« »Pri ljudeh zaman sočutja prosil..« Ki mi dedščina od njih poteka vse kar zrete boli je prevleka. V žalosti dosmrtni le zastori... Plakale so skale v beli gori in drhtele v polju črne njive, ko je Bog ustvaril obučtljive... Ljubljana, 17-IХ-1931. Maksa Samsa

1 ) Ko - kada. 2 ) Občutljive - osetljive.

АПРИЛ, 1932

ЖЕНСКИ ПОКРЕТ

61