Ženski pokret

BELESKE

Još jedna žena direktor ženske gimnazije. D-r Mira Vodvorka-Kočonda naimenovana je za direktora Ženske realne gimnazije u Zagrebu. Ovaj novi uspeh žena beležimo sa naročitom radošću, što je g-đa VodvarkaKočonda pretsednica Pokreta u Zagrebu. Najiskrenije čestitamo!

Jugoslovenski ženski savez za reducirane profesorke. Jugoslovenski savez uputio je svojim organizacijama cirkular, i traži da mu dostave sve slučajeve, koji su im poznati, od prošlogodišnje redukcije srednjoškolskih nastavnika, ako su redukcijam pogođene sposobne i savesne nastavnice, čiji slučajevi jasno karakterišu učinjene nepravde, i štetu koja se tom nepravdom nanosi, kako pojedinima, tako i samoj školi. Savez je dobio više odgovora na taj cirkular, sve ih prostudirao, i uputio pretstavku Gospodinu Ministru prosvete u kojoj je skrenuo naročitu pažnju Gospodinu Ministru na te slučajeve, sa molbom da obrati na njih pažnju prilikom vraćanja u službu reduciranih nastavnika. Nadamo se da ćemo uskoro zabeležiti povoljne rezultate svih učinjenih napora u ovome pogledu.

Smrt Oliver Belmont. U Parizu je umrla u 85 godini starosti osnivačica i pretsednica Američke ženske partije. Osnovala je tu partiju godine 1913, a nekoliko godina docnije finansijski je omogućila izlazak časopisa stranke u Baltimoru »Equal-Rights«. Stranki je kupila divnu palatu za njen glavni stan na Wašingtonskom Kapitolu. U gotovom novcu dala je stranki 350.000 dolara, a pre nekoliko meseci poklonila je 50.000 franaka da stranka osnuje u Ženevi svoj biro. Njena ideja je bila, da »žene celoga sveta sjedini u jednu partiju, koja bi bila u stanju da energično utiče na ostvarenje ženskih prava u svetu. Ideja, koju je najviše negovala bila je uspostavljanje matrijarhata.

Američka ženska liga za mir i slobodu vodi momentano veliko akciju protivu rada u ratnoj industriji. Ima nameni da podnese Kongresu zakonski projekat za ukidanje ratne industrije.

O godišnjoj skupštini Ženskoga pokreta u Beogradu donela je »Jugoslovenska žena« u broju od 4 februara tako neistinit i tendeciozan izveštaj, da je uprava Ženskog pokreta bila primorana da pošalje ispravku urednišrvu »Jugoslovenske žene«.

Izložba »Žena«. - - Zajednica mnogih ženskih udruženja u Nemačkoj priređuju u vremenu od 18 marta do 23 aprila t. god. izložbu »Žena« u Berlinu. Izložba ima nameni da prikaže važnost žene za porodicu i narod.

Roman o borbi žene za oslobođenje. Holandska književnica Jo van Ammers-Küller napisala je roman »Žene Coornveltovih« u kome prikazuje 4 ženske generacije. Roman počinje godinom 1840 i svršava u naše doba, i opisuje borbu ženske omladine za slobodu,

pravo i život po vlastitoj volji protivu tradicija i okova, u koje hoće starija generacija okovati omladinu. Ovaj roman preveden je i na nemački jezik, a sprema se takode slovenački prevod.

Pobeda sifražetkinja u Urugvaju. Zakon od 14 decembra 1932 god. izjednačava žene u Urugvaju potpuno sa muškim građanima. Ovo je velika pobeda urugvajskih žena, među kojima je najpoznatiji borac za ženska prava D-r Paulina Luizi, koju smo mi imali zadovoljstvo da čujemo u našoj sredini, kada je bio sastanak Internacionalne alianse 1931 god. u Beogradu. Sada već imamo u Južnoj Americi državu Ekvator, u kojoj sam ustav predviđa potpuno izjednačenje muškarca i žene pred zakonom, zatim Argentinu i Braziliju, gde su žene stekle ravnopravnost u građanskim zakonima, i sada Urugvaj, koji slednje primeru Španije.

Rad udatih žena. Posle velikih napora izgleda da su čehlovačke žene ipak uspele da se u novoj reformi izbace sve klauzule koje su se protivile radu žena u službi. U Luksemburgu desničarska partija je podnela predlog vladi i parlamentu, da sve udate žene moraju biti udaljene iz službe. Ovaj predlog nije naišao na prijem, ni kod vlade ni kod parlamenta. Feminističke organizacije ove dve zemlje uvek su na straži usled neprestanih predloga u gornjem smislu.

Žene u Belgiskom parlamentu. - I ako u Belgiji žene nemaju pravo glasa, one mogu biti birane. Na poslednjim izborima izabrana je jedna za parlamenat i jedna za senat. Ima u Belgiji i jedna žena pretsednik opštine, u maloj opštini Onco.

ЖЕНСКИ ПОКРЕТ у Београду приређује у марту месеиу ВЕЛИКУ ИЗЛОЖБУ ЈУГОСЛОВЕНСКЕ ДЕЧЈЕ КЊИГЕ Изложба има да обухвати све што вреди у целокупној нашој, и оригиналној и преводној дечјој и омладинској књижевности, према томе да прикаже историјат и сволуцију њену и да потстицаја за даље стварање у интересу што бољег васпитања будућих генерација и свеопштег народног просвећивања. Том приликом изаћи ће пропратна брошура о дечјој књизи. Поруџбине за брошуру треба слати на адресу Женског покрета, Београд, Кнез Михаилова 46-1

32

Штампарија „Змај Јова“ A, Терзић“ — Боеград, Влајковићева 4, Телефон 27-035

ЖЕНСКИ ПОКРЕТ

ФЕБРУАР, 1933