Ženski pokret

ciji javnog života i u stvaranju sadašnjosti u budućnosti celoga naroda. Ženski pokret zato danas apeluje na sve žene da pristupe u njegovu organizaciju i da doprinesu ne samo širenju nego i ostvarenju njegovih zadataka. * Na ovoj skupštini izabran je bio sledeći upravni odbor:

Pretsednica: Dr. M. Živanović; potpredsednica: B. Švrakić; sekretar: Dr. S. Kršić; Blagajnik: Pukšecova; odbornice: Blaževih Katja, Damić Leticija, Jakšić Zora, Gošić Zora, Ilić Savka, Janković Vojislava, Kostić Kristina, Kudrenaček Tekla, Latas Danica, Mičić Milka, Rakočević Leposava, Dr. Zildžić-Iblizović Sevala, Ostojić Jela, Dr. Stanimirović Kristina; zamenice: Javorska, Gajić i Mišljenović; Nadzorni odbor: Dr. Kurtović, Dr. Jakšić-Radulaška i Borka Lalić.

Rad Ženskog pokreta u Zagrebu za međusobno upoznavanje članica

Zagrebački Ž. p. priredio je već tokom prošle godine nekoliko čajanki, koje su naišle na velik odziv i interes ne samo među članicama, nego i kod one publike, koja inače ne pokazuje previše razumevanja za rad Ž. p. Radi toga nastavio je Ž. p. i ove godine sa sastancima ove vrste. Svrhe tih čajanki je što bolje upoznavanje i izmenjivanje misli, kako među samim članicama, tako i između odbora i članica. U ovakim prilikama i najpovučenije i najbojažljivije članice iskazuju svoje misli i želje, te je tako odbor neposredno informiran o njihovom raspoloženju. Na ovim čajankama uvek je bila pored zabavnih točaka i jedna točka feminističkog sadržaja, prikazana na jednostavan i zabavan način. Tako je na dvema prošlogodišnjim čajankama prikazala Dr. Slava Rastovčan nekoliko portreta iz knjige Gertrude Bäumer „Studien über Frauen" i to Abaelarda i Heloisu i Karolinu v. Humboldt. U tim studijama dala je Gertrud Bäumer sa naročitim razumevanjem i dubinom nekoliko tipova žena i jasno je potcrtala neke osobine s kojima su one već onda izašle na povšinu. Ove godine održane su do sada dve čajanke Na prvoj je Dr. Angelina Mojić-Ivanović dala kratak prikaz o socijalnom i političkom položaju žene u Americi. Na istoj čajanki recitovala je prvakinja zagrebačke drame gđa. Vika Podgorska neke odlomke iz literarnih dela Isidore Sekulić, Zofke Kvederove i Božane Begovićeve. Naročito je uspela druga čajanka na kojoj su već spomenuta gđa. Vika Podgorska sa istaknutom člankom zagrebačke drame gđom. Božanom Kraljevom odigrale skraćeni dijalog iz sva tri čina drame poljske spisateljice Morozovicz Szczepkowske „Monikin slučaj". Prije same igre dala je poznata propagatorka poljske književnosti kod nas i literatkinja Dr. Zdenka Marković kratak

prikaz o samoj drami (kojeg objavljujemo u članku „Monikin slučaj" nap. ur.) i upozorila na važne probleme koji se u njoj tretiraju. Pošto se u toj drami najviše radi o pitanju „nove žene", citirala je gđa. Dr, Marković definiciju te „nove žene" Dr. Silberove iz poljskog časopisa „Savremena žena". Dr. Silberova ovako pretstavlja novu Ženu: „Nova žena to je ona žena koja će uspjeti da se sasvim oslobodi supremacije muža. Ona treba da gleda na svijet svojim očima, da ima svoju vlastitu etiku i vjeru i vlastite ciljeve. Ona če prestati biti bičem zavisnim, postaće odgovorna za sebe i ako ustreba sama sebi, dosta. Takvu Ženu neće nesretna ljubav unuštiti, a ni najsretnija je ljubav neće opet ispuniti bez ikakva ostatka. Odnos svoj prema muškarcu udesiće tako, da će to biti odnos ravnoga prema ravnom a prema životu će stajati kao čovjek smion i Slobodan." Posle toga citirala je gđa. Dr. Zdenka Marković interviev spisateljke sa jednom novinarkom u kome ona obrazlaže uspeh svoje drame (intervju takođe objavljen u članku „Monikin slučaj" nap. ur.). Drama je prevedena na njemački, francuski, engleski, španjolski, židovski i naš jezik. U poljskoj je imala ogroman uspeh. U Varšavi se davala od 27 veljače 1932 godine (kad je bila premiera) do siječna 1933 godine. 300 puta. A gledalo ju je 70.000 ljudi. Zatim je davana u ostalim gradovima Poljske n. pr. u Poznanju ide još sada po 30 puta redom. Na zagrebačkoj pozornici ta drama nije imala toliko sreće, ali su zato na čajanki Ž. p. sveprisutne članice (a bilo ih je preko stotina) sa velikim razumevanjem pratile uverljivu igru gđe. Vike Podgorske i gđe. Božane Kraljeve. Zagreb.

A. M.

42

ЖЕНСКИ ПОКРЕТ

АПРИЛ 1934