Ženski pokret

Apel ženama

Internacionalna alijansa za žensko pravo glasa upućuje ženama sledeći apel koji je primio upravni odbor Alijanse na poslednjoj sednici: „Svetska ekonomska kriza je razgolitila nesposobnost čovečanstva da razumno rešava probleme koje je samo prouzrokovalo. Osećanje nesposobnosti je dovelo do moralne krize od koje svi patimo i do toga da sumnjamo u dosadašnja ubeđenja i dalo je intenciju da pribegavamo upotrebi očajnih sretstava za poboljšanje. Jedan od simptoma koji najviše uznemirava u ovom dalako raširenom nespokojstvu je napad na slobodu i nezavisnost žene, koji je učinjen baš zato što ženina emancipacija sačinjava integralni deo evolucije ka sve većoj slobodi ličnosti, i koja je zahvatila ceo svet, kako Zapad tako i Istok. Pozivamo žene da prečiste svoje pojmove o aktuelnim idejama s obzirom na ulogu i položaj koji one zauzimaju u svetu. Uistini ne postoji i ne može uopšte postajati vladin sistem koji se osniva na načelu inferiornosti jednoga pola. lako se funkcije materinstva fizički razlikuju od funkcija očinstva, zadatak i odgovornost roditeljska je za oba jednaka i interes oba pola je istovetan u pogledu intelektualnog i duhovnog razvitka, kao i u pogledu mira i opšteg ekonomskog napretka. Velika je opasnost u nameri dati sili preteranu važnost i staviti je iznad prava; pristalice te takozvane nove ideje potpomažu vaskrsenju starog, odbačenog mišljenja o „slabom polu", t.j. da se žena smatra fizički za inferiorno biće, nesposobno da se prihvati oružja i stoga da je elemenat od manje vrednosti u muškoj državi. Žene, ma kakav bio režim koji Vi smatrate da je potreban Vašoj zemlji, budite uvek svesne svoje dudoke odgovornosti u pogledu skladnosti toga režima s Vašim sopstvenim načelima. Tražite uvek svoje pravo da zajedno sa muškarcima učestvujete u političkom, socijalnom i ekonomskom životu svoga naroda; oduprite se, ako nebiste hteli da Vas smatraju samo obaveznom za jednu jedinu funkciju, t. j. da produžujete rasu, da donosite na svet decu koju nemate pravo da zaštićujete, da rađate sinove za budući pokolj, protiv koga ne možete da usmerite politiku Vaše zemlje. Naprotiv, baš radi materinstva morate gledati daleko da biste mogle sačuvati svoje od svega što vodi ratu i od svega što vodi nasilju. Nespokojni smo što vidimo da se žene opet potčinjavaju i time oživljuju zastarele predrasude, što vidimo da se uvek lično žrtvuju zbog po-

grešne sentimentalnosti, verujući da tako mogu spasti svoju zemlju. Feminizam nije izgubio svoju aktuelnost. Potreban je još više no ikad, ako ne želimo da se napredovanje čovečanstva fatalno prekine, ma kakav bio oblik njegove spoljne evolucije. Jednakopravnost polova mora biti temelj svih vladajućih sistema. Ona je bistvena za slobodu. Budite uvereni da sreća Vaše otadžbine ne može biti irgrađena na grobu Vaših čovečanskih prava, niti na Vašoj moralnoj i socijalnoj uniženosti. Samo ако je politička jednakopravnost priznata za oba pola, može svaki građanin verno da ispunjava zadatak za koji je pozvan. Žene, setite se žrtava koje su Vaše prethodnice podnosile i budite svesne da su se borile za načela, koja nikakva socijalna promena ne može uniziti. Budite verne onome, što su one za Vas izvojevale, odvažno i postojano čuvajte nasleđe koje su Vam ostaviie. Ne budite plašljive! Kada je potrebno protestujte i borite se. Ako ikada postane struja suprotnih snaga i zastarelih predrasuda suviše jaka, tada se grčevito uhvatite za temelj naših primera, svesne da postojite i u nepokolebljivoj veri da se taj val mora razbiti i da će oni, koji su bili jaki snaći se nekog dana na suvoj zemlji, obasjanoj mirom i napretkom. Žene, drugovi naši, budite hrabre i odvažne!

Margery J. Corbett - Ashby, pretsednica

Emilie Gourd, sekretar

Да пробудимо свест или не?

Две слике из Босне

I. После једног предавања, одржаног сеоским женама и мушкарцима у селу, на сјеверном обронку Требевића (дакле у непосредној близини Сарајева) - о потреби образовања жене - која је потреба призната од свих присутних - сједила сам са женама на ливади и разговарале смо насамо о њиховим тешкоћама. У један мах зашушташе њихове хаљине, све се оне одједном дигоше, као преплашене птице. - Шта је било? Пролазио је један млађи мушкарац, који им је назвао Бога. Да му одздраве - све су се оне морале дићи и од тога није билаизузета ниједна педесетогодишња, тешко болесна жена... И најстарија жена, кад се поздравља са мушкарцем, младићем, сагиње главу и љуби му руку.

ЈУЛИ—АВГУСТ 1934

ЖЕНСКИ ПОКРЕТ

75