Ženski pokret

бор истакнутих чешких списатељки. Навела сам само најважније романе познатих чешких књижевница, који су били издати током последње две-три године. Дакле, разуме се, да овај преглед никако не претентује на то да буде потпун. Изабрала сам само такве литерарне. личности које су или већ дале пуну меру свога стварања и чији је рад постао саставним делом чешког романа, не могу се мимоићи, или такве, чији се признати таленат налази у стваралачкој грозници и изражава јаки лични карактер. Али свака од ових књижевница сигурно претставља концентрацију напора и смерова својег доба и читавог низа ауторкиња узајамно везаних и може да их репрезентује. Чешки женски роман не стоји у чешкој прози изолиран, ни на страни, повезан је са целом чешком литературом идејно и стваралачким

напорима. „Чешка жена као књижевница активно је учествовала у напорима чешког романа за концертрирањем душевних снага у служби Духа“. *** Уверена сам де је један од најбољих путева за буђење и јачање словенске узајамности темељно познавање свих народа словенских, и оних који имају своју државу и оних који је немају. А желимо ли да упознамо дух и душу једног народа, морамо упознати дух његових књижевника, уметника и културних чинилаца, а у првом реду дух жене која даје живот народу. Зато сам се посветила и студији словенских жена, њихова живота и рада, а циљ ми је не само теориски познавати него и практично личним додиром стварати и јачати словенску узајамност.

Проф. Марија Омељченкова

БЕЛЕШКЕ

Нови пројекат Грађанског законика. - Надпројекат давно очекиваног Грађанског законика већ је готов. У уторак 27 т. м. у Женском клубу у Београду, Кнез Михајлова 46, у 187 4 ч. о томе новом пројекту говориће управна чланица г-ђа Милица Влајић. Приступ је слободан, а желимо да што већи број наших чланица присуствује пошто ће се о овом пројекту дискутовати. Жене чланови комисије за професорске испите. -У Министарству просвете је ових дана израђен нови састав чланова комисије за профе-сорске испите. У те комисије су ушле и наше жене истакнути просветни радници. За математичку групу је ушла г-ђа Малвина Гогић, инспектор Министарства просвете, за физику г-ђа Даринка Јаношевић, директор Прве женске гимназије, за хемију г-ђа Персида Вулић, професор Реалке у Београду, за филозофију г-ђа др. Милица Богдановић, професор Више педагошке школе у Загребу, за педагошку групу г-ђа др. Љубица Јовичић, школски надзорник у Београду, за историју г-ђа Катарина Динић, професор Друге женске гимназије у Београду. Женски покрет који свим својим настојањима тежи за што већом равноправношћу у раду, радује се овом најновијем наименовању наших просветних радница. Унапређење. Управна чланица београдског Женског покрета, г-ђа Ружа Јаковљевић, унапређена је за инспектора у Министарству Саобраћаја Дирекција пошта, и телеграфа. Ово унапређење најсрдачније честитамо, и са задовољством бележимо као још један леп успех наших жена. Ženska policija u Parizu. - Francuska vlada študira nacrt za žensku policiju која će biti najpre postavljena u Parizu.

Pomoćna ženska ratna služba u Poljskoj. Prošloga meseca je izdala poljska vlada uredbu kojom reguliše pomoćnu ratnu službu. Pomoćna ratna služba je obavezna za sve muškarce izmedu 17 i 60 godine života i za one žene, koje su prema svome obrazovanju sposobne da vrše izvesne poslove u ratu. Već od ranije postoji u Poljskoj posebna ženska organizacija koja se bavi spremanjem žena za vojničku službu. Ta organizacija ima vrlo veliki broj članova. Izgleda da blizina Rusije, koja ima takođe žensku vojničku službu, utiče na Poljsku. Svršetak afere s knjigom „Jedno dopisivanje".„Cenjeno uredništvo, kao sudni zastupnik g-đe dr. Julke Chlapec-Đorđevič molim da u ime istine i s obzirom na zakon štampe donesete u Vašim listu pod naslovom: Svršetak afere s knjigom „Jedno dopisivanje“ sledeću opravu: Izjava gospođe dr. Julke Chlapec-Đorđević u „Jutru" nije imala nikakvog upliva na tok procesa. Ovaj se odnosio na izvesna mesta kritike gospođe Urbanive, koja je u „Ženskom obzoru" tvrdila da je gospođa dr. Julka Chlapec-Đorđević nesrećnim slučajem progovorila „srpskohrvatski" da bi „zaizdavanje „Jednog dopisivanja" Beč bio zgodno mesto ne Beograd" da „gleda očima glupog predratnog zauzetog Beča“ i slično. Gospođa dr. Julka Đorđević je povukla tužbu tek pošto se gospođa Urbanova obavezala da će na svoj trošak dati u „Ženskem obzoru“ izjavu da nije htela optuživati gospođu dr. Julku Chlapec-Đorđević nejugoslovenskog osećanja i mišljenja. Po sebi se razume da i u ovoj izjavi u „Jutru" nije bilo ni pomena. O tome se posle sudske sednice govorilo privatno. Dr Jan Prohaska."

120

Штампарија „Привредник", Живојина Д. Благојевића, Кнез Мизајлова бр. 3, Београд Телефон 21-450.

ЖЕНСКИ ПОКРЕТ

НОВЕМБАР 1934