Ženski svet

свом л на томе, да се кунљењем иретплате и моралном потиором овс ндеје o iyr; i, игура опстанак нстом листу. liacv. hj.viih на ту задружну нотиору наших сестара, отварамо ево нретплату на наш заједн;л[ки лист

"ЖЕНСКИ CBET"

и позивамс све остале сестре из свију крајева народа нашег, да се ухвате у наше коло у нашу духовну заједницу, па да тако прегнемо заједничком снагом, да нам се народ и но; младак поведе леншој слави, сретнијој будућности. У нашим је рукама велика сн. ч ц јер ми стварамо свет, ми подижемо народе; у нашем се крилу крепи подмладак врлинама, ту се снажи карактером, па онако се и каже: свет је онакав, каквог га ми створимо. Наш је позив дакле узвишен, наш задатак велики и као матера и као супруга, као домаћица и као друштвених чланова, те наша је дужност, да се за свој високи позив достојно сиремимо, јер ће се на наше душе, са иеудаће, свалиги највећи терет а наша ће и највећа дика и слава бити, ако нам деца, ако нам народ, кућа и својта срећна и напредна буду. Ту леиу страну нашег позива држимо, да ће најбол.е и најленше неговати и ширити горњи лист, он ће нас крепити у заједничком раду, ои ће нас одушевљавати на посао, он уиућивати поуком и савегима на стазу напретка и бољитка нашег и наших ближих. Па с тога молимо све наше сестре и другарице, све иријатеље народа, да се упишу и да купе иретплату на овај наш заједгжчки орган. ЈХист ће издавати и уррђивати наш перовоћа и унравитељ срп. више дсвојачке школе госп. Аркадија Варађанин, а нотпомагаће га у томе сарадљом умољена г. г. Др. Торђе Натошевић гл. школ. реФерент, Стева Б. Поиовић, енарх. школ. реФерент, Др. Илија Огљановић, Др. Милан Јовановић-Батут, Јован Симеоновић-Чокић филозоф, Паја Марковић ироФесор, све неровође ноједиипх сестринских задруга и сви учитељп и учитељице на овдашљој срп. вишој девој. школи ; а надамо се, да ће и други родољуби, а особито наше Срикиље, којима је Бог духовна дара и снаге дао, нотпомоћи ово наше племенито иодузеће, те по својој моралној снази нринети iio који стручак здраве и свеже поуке за своје сестре. Лист ће вредитп за ову 1886. г. 1 фор. а. вр. ИЛИ 2 динара у еребру. Новци се у једанпут нлаћају у наиред и шаљу се, као и рукописи за лист намељени, управо на издавача и уредника г. Арк, Варађапипа. Ми ћемо овај 1. број иослати на многе особе за које држимо, да ће ов.ај лист примити и држатн и молимо, да нам врати лист свако, ко не мисли држатљ јер ко задржи овај 1. број сматраћемо, да се претплаћује и слаћемо му и даље бројеве Коме нисмо послали, а рад би да држи листа, нека се обрати на уредника. ДОВРОТВОШ ЗАДРУГА СИIКИМ НОВОСАТКИЊА.

САДРЖАЈ: Приступ, од Ј редниттва. „Женском Свету“ од Јов. Оимеоновића-Чокића. Пролеће и здравље од Др. **. Лекарски Ј>азговори од др. И. Огњановића. Једна врста заразе од Л. Уредност од M. С. Драгињи 11. Ружићки и Димитрију Ружићу. Рад добротворних задруга. Листићи: из женског друштва, зарад здравља, ' за матере, за домаћице, из баште, нове књиге. Позив на нретнлату. Власник : Добротчорна Задруга Српкии.а Ноиосаткппм. Пкдаје п уређује'. Аркадије Варађанин. ШТАМИАРИЈА М. ДИМИТРИЈЕВИКА У НОВОМ САДУ.

31

ЖЕНСКИ СВЕТ.

32