Ženski svet

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

научнте их, да куКу у})едно и чисто држе н да еаме по куlш еве ураде и да ее у њој умеју iialiii, на да осн.м најтежег ноела ; могу. бити бев ових невал.алих млађих, елугу и елушкиња, који непажл.ивом домаћину и невештој домаћици кућу преврну, а нека анају, да вредна радилица више вреди, него стотина лењих и номодних госпођа, Koje само уму да безпосдичаре и да раеипљу; и нека знају, да. румено лице радилице више вреди, нег сто бледих рагица н нзнемоглица; научите их, да ие купују што није преко иотребно, па и ово кунујући нек’ ее увек добро с кееом пројесапе, и нека знају, да сваки новчпћ, којег у кееи сачува и и.ма, вигае вреди него издато и потрогаено ето дуката; научите их штедити у евему што боље, и нека знају, да само онај штеди, ко мање издаје нег, тнто прима, а сваки, ко вигае тропга, то је нропалица и биће нико И ништа; да инају, да је тај рад адравији нег гола шетња, па и ова лдравија псш’ ценего на колима и кару цама; научите их да лпају, да певање много випте вреди него свирање, и нека анају, да најлетттпа свирка не преживи тга првог детета, а ттевање тек онда почиње и мило буде; научите их, да одртке оно тттто рекну и обећају, па да ништа лакоумно не одреку, и да презиру све, што се еамо претвара и чиме се други обмањује, а да волу еамо оно, птто је право и истинито; и научите их, да знају, да срећа у удадби виттте завиеи од њих, него од мужева: и нека знају, да у ових више вреди карактер и поштење, него богатетво, или еамо голо хг.пл.ење и показивање; тта нека онот' заввле, који као и она ради и тнтеди, јер еамо еа тим ће срећна бити, другче ће и њепо упропастити, те ће после морати и н,ега хранити и одевати и грдно ее намучити, нре нег тито и еебе и вае уттропаете; девојке еу на то одређене, да буду вал.ане еупруге, матере и домаћице; то троје не емете ни код куће нп у тнколи Ни тта часак е ума сметнути, и васггитање и наука за женскиње има само на то троје да емера. Само такпм васпитањем и науком биће вам та летта деца ерећна и Tiii с њима; кад их тако научите и васиитате, оида их удајте, и онда ће ее знати наћи и одржати па и вама ће у староети бити на помоћи, а неће вам на терет доћи.

Дете на еиен да вам буде најздравпје не дај дојкињи окуеити ни којег киеелог, л.утог пи прееланог јела, ни меса, ни чорбе од меса, н нп једнога пића осим чисте воде и млека. Такб вал.а п матп да ее држи и за оно време, док је тешка е дететом, и докле год дете доји, тта ће јој бити најздравије и епла јаче- и биетрије од друге деце. Деге на снси, е да ли напредује, то ће ти најбоље казати кантар. За прва четир месеца има да буде дете еваки дан за 20 —25 гр. теже, то је сваке педел.е за 140 до 175 гр., а од ттетог месеца по 10 15. гр. џа дан, то је еваког месеДа за 300 —450 грама. Старија деца да ги буду што јача: герај их свако јутро на по.т.е на слободном ваздуху и чистом месту, да повежбају гимнастике, а по том, да ее хладном, не ирехладном, водом добро оперу и отару и стој за њимада тако чине. Сви ониђаци, koj’ii ее сваки дан узвежбају гимнастике на чистом ваздуху и буду се прали и трли хладном водом, а хранили чистом храном, особито млеком и воћем, и радили и сиавали на пол.у или у соби прп отвореппм прозорима, а не буду дирали дувана ни еиловита тгаћа, биће здрави и ухватиће енаге за најдужи век и умио ће све друге надмашити. Децу да развијеш н умно: наводи их и дражи да миеле и иенрестанце вежбај у томе и упућуј, а томе има прилике код сваке ствари и еваког корака и погледа код куће и ван куће; а.ти то ваља уобичајити па донде чинити, док и деца не уобичаје и не пређе то у иарав.

Еокошке да ноее шпие јаја требају и повише креча, за то им додаји тога у храни. Натуцај чекићем што еитније л.уеака од јаја, а особито од тгужева ил од школ.ака, и одмах ће ббље носити; а још бол.е ће ноеити од еитно истуцаних коетнју; у њп.ча оеим креча има и ФОСФора и масти, иа ће јотп и крупнија јаја HoeiiTii. Воја у кокошака и јаја и месо. Кокошке црне или. ttito више црног перја имају и црп.е ноге, те еве боље носе; а кокопше беле и тнто винте белог ттерја имају и бсл.е ноге, те су куенијег мееа и нре и већма се нагоје. Ко дакле држи кокотнке рад јаја, нека држи што црн.е, и млађе па и међу овима да чува оне, које најбоље иоее, и ттмаћи о иетој храни много више јаја; а ко хоћс да гоји, нека држи што боље.

59

ЖЕНСКИ СВЕТ

60