Ženski svet

КЊИЖЕВНИ ОГЛАС.

дипар и 10 иара. д. Чист прихот од ове књиге намењен је еирочади погнулих сриеких ратника од 1885. г. „Српче“ лист за децу, година V. уређује Ј. МипдраговиЛ ; ивашао је број 16. еа овим еадржајем: 1. Једно новр друштво од уредника. 2. Славуј песма од Р. М. ИвковиКа, 3. Бог"му дао, а ђаво му неда, приповетка из ђачког живота од брат-Које, 4. Побратими скица из ерпско-бугарскога рата од Предрага (свртнетак), 5. Машина врше жито (са сликом,) 0. Зори, песма од .Пет. М. СтојановиКа, 7. Мложење разломака, један извадак из предавања о разломцима у нижим разредима гимназије од Ј. М. 8. ПролеКе, песма од П. К. АнастасијевиКа, 9. Бквни џинови (са сликом), 10. Из дечијег живота, 11. Коштуњци, и рептења иЗ 14. броја, 12. Ситнице, 13. Књижевни огласи, 14. Српчетова гшшта, 15. Наигам нретплатницима. „Сриче и излази у Београду два пута у мееецу са еликама на великом табаку <игае артије, Цена је за Србију на годину 4 дин. на пола године 2 дин. Претилату треба слати поштанеком упутницом издаваоцу ~ Српчета“ М. В. ПоповиКу, Краљ-Миланова улица број 42, а примају иретплату и све књижаре у Србији. За Аустро-Угареку и све друге земље, цена је листу годишње 3 Фор. Претплата из тих крајева прима се само на годину, а треба је слати поштанском уиутницом. (Post Anwrisnng) Administraeiji ~Srpceta“ Zemun или књижарама: Ђермека и МатиКа Зедlун; Луке ЈоциКа и Друга, Нови Сад; Спире ПетровиКа Котор, Јована Радака Вел. Кикинда. издавалац „српчета“ t М. В. ПоповиК. „Гудало“, часоиис за унанређење глазбе Излази у В. Кикинди, година прва, уређује: Милан ПетровиК. Излази сваког месеца но једаред. Уз свакн број издаје се ноједна глазбовина из издања друштва „Гусле“ као прилог. Претплата за лист без придога: 2 ф. иа по године 1. ф. ; а са прилогом: 8 ф. 80 н. или 4 ф. 40 н. на iio године. За Србију 23. дин. или 11 1 / 2

динара на по годпне. Изишло је до сад 5 бројсва и толико прилога. Ово је у нас јсднши лисг те врстс. Са његовим досадањим радом и прилозима задоволшКе свакога, ко се интересује за ту струку и им га с тога ирепоручујемо наши. читаоцима. Житије св. Васнлије Велпког архијепиекопа кесарије кападокијске. Пздање срп. књижаре БраКе М. ПоповиКа у Новом Саду, 1886, Цена 20 новч. Слободијада, епеки спјев у десет пјесама владике црногорског Петра 11. ПетровиКа Његоша. Издање српске књижаре БраКе М. ПоновиКа у Новом Саду 1886. Цена 70 новч.

Отвара се уггаеивање до конца јула о. г. на Малу Ноетику „за гаколу и народ“ написао Др. Стева ПавловиК из Новога Сада. Награђена од „Матице Српске.“ Књига Ке изнети преко 12 гатампаних табака, а читаоци Ке наКи у њој у кратком н иотиуном нацрту све врсте поетске вегатине: лирске, епске и драматске уз то и иесничке умотворе свију знаменитих књижевника на свету. Ова је књига једном веК објављена са цсном од 60 н.; али је изигала поправкама двојином веКа, те јој је цена сада 1 Фор. ав. вр. Доцније Ке гшстати веКа дуКанска цена. Новци сс шаљу управо ниецу или књижари Луке ЈоциКа и др. у Нов. Саду. Који су веК послали униснину од 60 ii., имају да доплате још 40 н. до одређеног рока. Ко скупи 10 уписника, добива једну књигу на дар. П. МирковиК управљ. учитељ у БихаКу скупио је преко 200 ueca.ua пародних у бихаКкој околини и позива на нретплату, Књггга је уитла веК у штамиу и кошта Ке 60 новч. Рок претплате траје до Духова. Скунљачи добијају 10. књигу, а иретплата сс ша.ље 11. МарковиКу БихаК (Босна.)

95

САДРЖАЈ : 1. ЈПта све могу 'да раде женскиње ? од *, - 2. Како се навикиу деца раду и вредноћи од **, 3. Вода ва умивање, 4. Одговор мојој пријатељици од Даиице, ;ј. Вишну и дуд од Ч., —O. Рад добротвориих задруга: новосадске, вршачке, в.-бечкеречке, румске, 7. Листићи: и.в друштва, зарад здравља, за матере, за домаћице, из баште, нове кшиге, кљижевни огиас. Вдасник : Добротеорна Задруга Срикип.а Новосаткмш. 'Издаје v, уређује : Аркадије Варађанин. ШТАМНАРИЈА М. ДИМИТРИЈЕВИЋА У HOBOM САДУ.

ЖЕНСКИ СВЕТ

96