Ženski svet

НОВЕ КЊИГЕ И ЛИСТОВИ.

Извештај о српској вишој девојачкој школи у Панчеву за 3 88 б / 0 . школ. годину. Година 11. У Панчеву. Штампарија Браће Јовановића 1886. Извештај се тај почиње с леним чланком „После дваиаест година ; “ којим се указује на штетно женско. васпитање ио туђи.м а особито приватним заводима, и позива р.одитеље особито оне из тако званог вишег реда да одустану од тог убитачног и неприродног васпитања своје деце па да се врате у своје коло у своје расаднике више образованости и боље васпитне cnpeke. После тога долазе обичне тикол. ствари ; као што су старешинства, наставни план, учила, ученице, изветптај о беседи школекој у 1886 г. фонд школски, важнији.дописи и отписи, летопис и објава за идућу школ. 188 е / 7 г. Из списка ученица, видимо, да број деце опада. Нама је познато, да је у тој тпколи бивало 90 и више ученица, а ове године видимо само 44 уписане, и кад у I. разреду има сад тек 13 уписаних, то је жалостан изглед за . будућност нашу у том крају нашег Српства. Место, да се сваке године свест тпири и подиже, а оно опада. Крај таких околности слабо ћемо се користити оним жарким родо.љубљем, оном топлом љубављу и оданошћу; коју су у својим лепим и богатим прилозима и завештајима за тај просветни храм принели блажене успомене Павле Радојчић, Коста Димков, Димитрије Голубовић и Алекс. Касапиновић чији прилози за ту школу досижу по извештају том већ иа 56.000 Фор. Програм срп. вел. гимназије карловачке за школ. годину 188 б /- 6 • уређује директор гимназије. Година XXXIV. књига XXVII. У Нов. Саду, Штампарија А. Пајевића. 1886. У овом програму има, осим обичног школског дела, два чланка: један поучан од ироФ. Јована Живановића „Жаока пчелина и отров,“ а друга је од уиравитеља Стевана Лазића „Животопис Јоваиа Грос-а“ првог директора гимназије карловачке од г. 1791—1798. У истој школи било је тс школ. године уписано 207 ученика, од којих су 192. Срби правосл. вере, а остали римокатолици.

39 ученика уживало је као штипендије за ту годину 3487 ф. и 1 дукат, и осим тога уживао је 101 ученик у „благодјејанију“ безплатно храну до краја месеца марта о. г. а по том је због недовољног успеха у I. течају изгубило њих 16-рица то „благодјејаније.“ Још се напомиње, да је благородни г. Евђеније Думча градски начелник сентандрејски о Божићу иоклонио 65 ф. да се подели као божнћнидар сиромашним ученицима. Спомен Светислава Свеслава Вукићевића ученика VII. разреда у држ. гимназији сомборској, који се у 18. г. живота свог 10. јулија 1885. г. у вечност преселио. Ово је био дичан синак, дичног и заслужног књижевника и управител.а срн. учитељске гаколе у Сомбору г. Николе Т). Вукићевића, коме су у знак љубави и поштовања његови садругови као вечан спомен посветили. Ту има надгробна реч друга му Марка Гргура ученика VII. разреда и „Споменак“ посветна надгробна иесма друга Божидара Боррошхог. Овај спомем учинили се своме другу, другони делили су присутвима о четрдесетодневпом парастосу покојникову, што је за другове те похвално. -4 Наставни план и разредиица сомборске сри. витпе девојач. школе на крају школ. годиие 188 6 / s . У Сомбору, штампано код Фердинаида Битермана 18§6. (иогрешно 1885.) Из те разреднице видимо, да је било у тој школи уписано 65 ученица, (52 из Сомбора и 13 са стране), дакле, већи је број од лане, гато је леп знак свеети наше. Србинови заиисници, записује Србин Милош Грабовачки у Земуну бр. 22. г. 1886. Друго издање и бр. 23. Излазе месечно једанпут, претплата за целу годину 1 Фр. или 2 V 2 динара. 1. број изишао је јулу месеца 1884. г. Добили смо из Шанца књигу „0 народноети у ошитем васпитању“ по К. Ушинском написао Сима Милојевић. Издање штампарије Шабачке, Шабац, штампарија А. А. Славуја, 1885. Цена књизи 1 динар.

159

САДРЖАЈ: 1. Шта све могу да раде женскиње ? (Продужење) ; 2. Забавиште; 3. Мек и тврд хлеб од ** ; 4. 0 јелу меса за време помора од **; —5. Женскиње у трговини од Д. С. ; 6. Рад добротворних задруга: новосадеке, ст.-Бечејске и Румске ; 7. Листићи: из друштва, зарад здравља, за домаћице, за матере; Нове књиге и листови. Власник -■ Добротворна Задруга Срмсиња Ноеосаткиња. Издаје и ypefyje‘ Аркадије Варађанин. ШТАМИАРИЈА M. ДИМИТРИЈЕВИТгА У HOBOM САДУ.

ЖЕНСКИ СВЕТ

160