Ženski svet

РАЗНО.

могу мухе доћи до јела, али осете мирис, иа дођу и окаљају својим блатом. За то су бољи стаклени поклопци. Јоит простије је замота.ти хлеб, погачу и др. у чисто платно и то у витие струка, а друга јела у лонцу поклопити, иа платном покрити, а што је за ииће добро зачепити па држатп на хладном месту и мрачном, јер мухе нерадо иду у мрак. Ово ваља чинити особито за време заразе, јер оне ситне клиЦе, с којима се пптри зараза, летећи и ваздухом с нечистих места, v иадну на незамотано јело и пиће, иа дођу и у човека п отрују га. Жухе из собе да истераш. Кад је на пољу ветар ил китиа, онда отвори прозоре ил врата, иа замлатај чаршавом за њима, и ветар ће их све однети напоље и хладноћа с кишом многе подавити, особито под јесен, онда су слабије, иа их ветар и хладноћа пре са г гре; тада јотп имају п иролив, за то их тим већма ва.ва терати из собе.

Колико се поиије теја чаја? По ноеледњем изветнтају пада на главу и на год. енглеских Фунти чаја у Аустралији 7-.66, у Енглеској 4-90, у Канади.3-69, у Север. Америци 1 чЈО, у Холандији 1 *O5, у Рус-ији o*61 7 у Данској 0*37, у Немачкој 0-07, у Белгији o*o3'; и у Шведској .0-03, у Аустроугарској o*o2. Прошле год. нотрошила је Енглеска 178 3 / 2 милијоиа a»yir. ; Северна Америка 4 милиј. Русија 62 м. Аустралија 18, Капади 16, Холандија 4, Немачка 3 м. енглески фунти. 3 / 10 тог теја дође из Индије. У Цејилону родило је 1880 г. еамо 115.000 Фун. а прошле год. 4 3 / 2 мил., а још за две ил три године на hc само овде рађати иреко 40 мил. фуп., те 6iihe теј јевтинији од каве. Шта he 'гада, да буде болесника и натника од нервозних оолести и од силаска с ума, једва he се верог.ати, свака варотиица he морати да држи но .једну п то новећу болницу и по једну лудницу (чгчо за те патникс од чаја. Рачун о јелу леса. Данае воде л.уди рачуна о свему, па и о јелу мееа м дају о томе јавне извештаје. Тако је и овај о јелу меса у великоЈ* иемачкој вароши Лајпцигу. Онде се данас једе меса сила випте него пре 30 год. Данас долази на главу годишње 82 кгр. а I'од. било је само 58 кгр. говедииа је данас 52 новч. а оила је 2< н. И онда се ово додаје: али здрак.ие у л»уди не да се није овим ни за мрву

поправило, него је ударило натраг, данас је саразмерно сила више болесних него што је било 1850 г., па онда завршује овако: за то не треба веровати све онима, који само хвале месо, него ваља сами да кушамо, па да се уверимо, да месо није најбоља храна за људе ; а највећма да га се чувају болешљиви, слаби и стари, а деци га никако не треба давати.

НОВЕ КЊИГЕ И ЛИСТОВЕ.

У задужбини Петра Коњевића, што издаје ...Матица Српска" књиге за народ, изашлајс 8 свеска „Главни ја правила о практичном васпитању деце“ по немачком прерадила Милева Симићева учитељица. У Новолт Саду, штамаарији А. Најевића 1886. Цена 10 новчића, 42 стране. „Шумадинац“. Велики илустровани календар за годину 1887. Уредио Мил. Т>. Глиптић. Издао Јевта Јов. Медецијан. Година Г. „Шумадинац“ има 9 табака на 4-ни. Садржина му је ова: 1. Календареки део. 2. Изгинулим борцима, песма од Илића. 6. Отац, цртица из српско-бугареког рата, од Мите Живковића. 4. Како може напт ратар да папредује, чланак са сликама од Ђаковчића. 5. Женске бриге, хумореска од Бранислава Нушића. 6. Из науке о чувању здрав.ва. 7. На очевом гробу, нрииоветка од С. Ј. Аврамовића. 8. Стаље српског народа под Турцима до првог усканка, од Ал. Ј. Јовановића. 9. Ногинули официри, биограФије. 10. Неколико корисних биљака. 11. Зла коб, гатка од М. Ј. Илића. ~~ 12. Српском орлу, иесма, од Г>. Нушића. 13. Баштинска залога (интабулација), од §-ића. 14. Српска народна појезија, од А. Леекина. 15. Таблица, по којој се налази у који дан пада ма који датум. 16. Таблица иаскална до 1900. године. Политички протиттник, прича из живота. 18. Поука и корнсне белешке. 19. Оиис слика. 20. Шала н досетке. 11. Панађури у Србији. Слике су у „Шумадинцу" ове: 1. Изгинули ОФИцири. 2. Газда Мијат, уз прииоветку „0тац”. 3. Ниш 1876. године. 4. Бомбардовап.е Видина. 5. Бивакање код Куле (Адлије). 6. Женско друштво у двору. 7. Српска војска отима драгомански кланац. - 8. Борба код Куле (Адлије). 9. Погибија официра Ратковића. 10. Београд с врачарске стране (две слике). 11. Же.љезничка станица у Београду. Цена је овом календару само један динар.

221

ЖЕНСКИ СВЕТ.

222