Ženski svet

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

хоће. Заостала свота од 100 марака нека се улотреби на школске књиге и т. д.. или, нека се уложи на нове књижице. Како сте ви у свако доба волјНи порадити за добро вароши ове ; то се иадам, да ћете се ви и овог нодузсћа радо нрихватити и снажно подпомоћи. С високопоштовап.ем др. Блунчли проФесор ; тајни саветник и одборник варошког представништва.“ Варош је овим новодом установила за децу засебне школске штедионице. Кад се тако одлични л.уди и први научењаци заузимај у за ову уетанову; могли би се онда и ми на то угледати; па како су сад у Угарској ове годинне по свим већим варогаима заведене поштанске штедионице, где се могу и најмање своте улагати: то би матере и родител.и наши могли завести за своју децу оваке поиг/анске кљиге, те да тако још из ране младости привикавају децу своју на уредан, штедљив и наиредан нут, тим випте ; што се данас тешко живује и кад се умерено живи, а кад се размеће и троши, гато је код нас ; особито по варошким кућама отело маха ; онда се очевидно пропада не само материјално7 него за тим и морално и умно.

Пећи најбоље. Долази време да се спремају пећи. Ми не можемо пропустити, да не препоручимо као најбоље проФесора Мајдингера гвоздене пећи из Фабрике Н. Heim Dobling bei Wien. Ове су пећи највећма одликоване на свима досадањим изложбама. Ово су најбоље пећи ,за пгколе, собе ; и дућане. Са 1 пећи могу се грејати витпе соба 7 ако су једна из друге. Огртач ове пећш очисти сс без растварања. Пећ се ова ложи најлакше. Тонлота соба удеси се најлакше. Ватра може да гори јако или тихо, како коме треба. Ценовнике шал,е трговина бесплатмо. Ирепоручујемо ове иећи као пајбо.т.е од данашњих, а поменуту трговину као једину ; пгго прави тграве Мајдингерове пећи. Пукотине на собњим намегатајима да занушиш : Пометиај негаптена креча са двапут толико братина од- раипт тта са ланеним уљем замесп у тесто и њим замажи нукотину ; али оно место најпре добро очистп. Јабуке зимње да што дуже одржига: Одбери најлепттге ; најздравије, не угњечене не убијене, замотај сваку у артију пајбо.т.с салицилску па послажи у буре ил у сандук.и затвори на остави напол.е до мразова, па опда еклони на место, где неће мраз иаудити. Ко не-

ма така места ; буради ил сандука ; може их закопати у земљу, али подубљс да мраз не допре. На ладном месту без мраза одржи се свако воће најбол.е. Крушке да дуго одржиш : Замочи петељку у иечатни восак. Кртоле (кромиире) да зими дуже одржига: Кад их у јесен повадиш из земље остави их дан два на сунце да провену ; после их стави за 1: / 4 сата у жарену пећ ; или подржи у кории у казану кључале воде за 3 минута ; и пошто су се осушили од воде ; стави у сандуке у сламу? или на сувоме месту на гомили у сувоме песку или jom боље пепелу или ситноме угљу. Оним се убију клице те не може проклијати ни покварити се ; а овим се сачувају од влаге, да не нотруну. Краставци укисиљени да ти ие ионлесиеве: Отави кесицу црне слачице у њих (до 30 грама) гта неће плесан на њих. Купус укисељени да ти буде куснији: Стави између таваиа купуса по неку критттку јабуке или по неко зрно крупна сува ил сирова грожђа, То начини купус сила укуснији. Пекмезе и слатка да сачуваш од плесни: Поспи озго ситно стучепа бела шећера (2—3 ц. м.) и иовежи као обично бешиком или увоштеном артијом. Патлицана црвенога да имаш и зими: Укувај га као и други маџун (пекмез) и онако га држи. Од тога је довољно 1 кашичица за 5 или 6 људи било чорбе или соса ; кад се у довољно вруће воде размути. Пастрњак да боље одржиш преко зиме: Остави га преко зиме у земљи, он лако не смрзне; ако га само мало покријетп сламом ил ђубретоМ) па кад требаш, онда извади. Тако буде и сила куСнији. Ераве да ти и зими више млека дају: Натопи сено којим храниш краву и даји са млого воде ; а не суво, па ]ie ти давати млека као и лети кад траву једу. Тако даји и мекиње у мјгого ноде, да ју није, а не да једе 7 па ћеттг добити млого випте млека. Ако је уз то будеш нојио са млаком водом од 12° R. даваће ти млого више 'млека, него кад ју иојитп ладном водом. Мед да боље одржиш: Напуни у стакла али не у бокаста него у равтта и ттовежи увопттсном артнјом на држи само на сувом месту. —. Јела да сачуваш од муха. Зарад овог имају неки етаклета као звона, којима се јело поклотпт. Имају неки и од танке гвоздене жпце онлетена као звона ; па тти кроз њих не

219

ЖЕНСКИ СВЕТ

220