Ženski svet

II. Суботичка добротворна задруга Српкиња.

III. Добротворна Госпојинска Задруга у Митровици.

бр. 86. Председиица иозива одбор 7 да се изјасни, кад жели и у каквом оОлику ириредити једну забаву у корист ове задруге, односно љене благајне. Решава ее 7 да се приреди игранка с вечером и то 7 ако је могуће 1. (13.) 7 ако не 7 онда 4. (16.) новембра о. г. у дворани срп. иарод. позоришта. Јела и нића даваће задруга но обичној гостионичарској умереној цени. За то се имају зготовити и иснисати срнски јеловнпци, који ће се публици ставити на углед за избор јела и пића. За набавку свега тога побрииуће се начелница 7 нодначелиица и одборкиња Катинка Христмћка. За музику се имају нобринути одборнице: .Кубица Димовићка и Ирма Ада.мовићка 7 за јаван позив перовоЈуц и штампаће за Србе ерпске 7 које lie саме одборнице ноеити и позивати по сри. кућама 7 а у несрнским кућама слаће се поштом мађарско-немачке позивнице. Улазнице ће бити само за особе и вредиће по 1 ®op. а. вр. Ученици са гимназија 7 трговачке академије и вишс девојач. школе имаће улазнице у пола цене.

држала је 21. октобра т. г. одборску седницу 7 у којој је председница гђа Милица Димитријевићка снажним речима представила члановима ону невољу, која је задесила понајвише Србе у Т. Бечеју усљед иожара, и довела многе наше породице до безкуЈаништва и просјачкбг штаиа 7 позивајући уједно чланове на изјашњен.е 7 шта да се чини у корист тих страдалника? На које одређено би према ограниченим средствима задруге из благајне нрилог од 10 Ф.ор. 7 осим тога купљење добровол.них прилога 7 у коју сврху је именован пододбор од M.iaipi.\ чланова задруге под управом и начелннштвом врле родол.упкиње и ревносног члана задруго/гђе Е. Мулалове, која ће у цели скупл,ања прилога скуиљачицама нужна упутства и листе издати. Као што смо извештени дотичне госпоЈдгце као изабране чланице задруће драговол.но примише се тога племенитог труда и ирема местним околностима скупише приличну своту на погорелце у Т. БечеЈУ; Ј е Р ка Срп. Црњу особена листа циркулира, која ће се свота кроз који дан на ирсдеедника иравосл. српске црквене општине нрипослати 7 а имена скупљачица и приложника у јавним листовима саопштити. Даље.је председиица јавила, да се у месту настанила једна госпођа 7 која ј.с врло вешта пш-

вењу женских хал.пна, о чему има наЈленших сведочанства, па је рада 7 да даје утој вештини поуке. Она се обвезује већ са свим одрасле женскиље женском шву и крој ењу нотпуно научити за два месеца уз хонорар од 10 ®op. тако. да ће иста женскиња кадра бити на своју руку ту радњу радити 7 држи, да би добро било иса свим задружној цели одговарало, кад би једну или више сиромашних девојака тој вештини задруга о свом трошку изучити дала. Да би могла с готовим иредлогом изићи 7 и да би се осведочила 7 хоће ли мисао њена имати одзива меl)у .овдаппким сиромашним женскињама 7 пустила је то на глас 7 и дојакр јој се иријавише четир сироте девојке, које би раде биле изучити се женском шву 7 и ради помоЈш молс задругу. Одбор нрихваћајући овако племениту мисао председнице одређује номоћ од 10 Фор. двема девојкама и то Јелени Гојковићевој и Катици Бајиließoj. Решено је још 7 да се месечна iiomoJi од 2 Фор п за Идућу 1886/7. шк. годину Мрини Пешићевој ученици 111. разреда грађ. школе редовно издаје с тим, да је дужна семестралне сведоџбе председници свагда показатн. Једној отменој госпоЈрц која се ноболела и усљед тога иалази се у врло бедном стању одређена је месечна потпора од 2 ®op. 7 која ће се издавати до 1. анрила 1887. Осталн обављени предмети у овој седници од мање су важности.

Иеровођа .ове госнојинске задруге г. Влада MapKOßiili учпте.в, није могао због својих Фамилијарних ненрилика 7 што су га по несрећи ове годиие пратилс 7 да досис 7 да о овој задрузн донесе опширнији извенггај• али толико је јавио, да ова задруга бројп 50 чланица 7 а часнице су овс: гђа СоФнја ИвановиЈга председница, гђа Наталија Mecapoßnlia подпредседница. Ванредне часнице; које су у бсиовицу положиле 50 Фор. ; и онет дају и даљс редовпе нрилоге и нмају у свима одборскнм седницама ириступа и решавајућег г.гаса 7 јесу: гђе Јелена илем. Бајића и Кристина Терхај. Старате.вке задружне: гђе: Персида Мишковића и УЈилица Адамовића; одборнице: гђе: Драгиња Вујашковића, Милева Вучанова 7 Катарииа пл. Георгнјевића, Санда Јовановпliа 7 К.мнлпја ЈовановпЈга, Јелена Гл. јМијића, Јелена Јов. МијиЈш, Инна 11. МатиЈаа, Мплева Иоваковића п Драгпња Х^адованбвића.

245

ЖЕНСКИ СВЕТ

246