Ženski svet

добротворне цели скупили сваке године преко 30.000 а с тим би за кратко време осигурали п обезбедили пе само данашње заводе, него би још подигли и многе друге потребне и корисне народне заводе.

(Овако би више добра учинили роду свом, него оснивањем и подизањем штипендија, јер заводи су приступачни целом народу, а штипендије тек неколицина ужива, и заводи су трајни и вечни, а штипендисте људи кратка века и превртљиве ћуди, па често постану и на штету народа. А мало је људи, бар у нас, који су кадри оставити народу толико имање, да се заводи подигну и осигурају; С тога је овај начин пробитачнији п приступачан је сваком родољубу, чак и оном нај сиромашнијем, да и оп буде учесник и да принесе по који камичак у зидању среће

и осигуравању будућности свога рода п

народа. Ми дакле прихваћамо овај предлог и

"препоручујемо га нашим Српкињама и мо„лимо, да се у то име образују у местима,

где има добротворних задруга, пододбори, а где нема задруга, посебни женски одбори, који ће упшсивати чланице п чланове и месечно ил годишне примати п слати овамо те крајцарске прилоге на „Матицу Српску“, или ће се у то име саставити овде у нашој добротворној задрузи ередишњи одбор за ту цел, а ми ћемо примити на себе, да у овом листу износимо имена тих чланова и чланица и доносићемо извештаје о кретању тих добротворица. У то коло ваља, да се уписују и Срби, јер и они су исто тако и још пре позвани, 'да

чине добра и да потпомажу

народне цели, као и Српкиње. Кад се година навршт, ми ћемо изнети на углед више народних потреба и корисних установа, па куда се већина склони, тамо ћемо новац предати; а зато ћемо ипак оставити сваком одбору и свакој личности па вољу, да може без икакве обвезе принети свој дар тамо на олтар, где му срцу више п боље годи.

На овај начин моћи ће се, по нашем мпшлењу, за 10—15 година обезбедити сви наши данашњи просветни заводи, који тек таворе свој живот и који зависе, тако рећи, од случаја те чекају, да им сатре траг ил материјална сушица ил непријателска вољица. А моћи ће се овим начином и под. ћи још млога корисна установа, особито за наш женски нараштај, за који се сваким даном појављују све веће потребе, све озбиљније прилике, да и тај нараштај добије што бољи и лепши изглед у своју скорашњу будућност.

Ми ову ствар врло озбиљно схваћамо |

и молимо, да и други родољуби и родољупкиње зрело расуде п размисле, колико нам овај предлог добра и користи донети може, ако га својски прихватимо и ако пријонемо, да га одмах и остварујемо, а тако је лак начин, да га п најспромашнији члан народа може примити, а да не осети уштрба и терета у својој личној АНИ ил породичној потреби, Добротворне дадруге, које постоје, могле би годишње и од свог капитала по једну извесну своту пружати на оваке опште народне установе. У то име сретно ново лето и сретан почетак!

ШТА СВЕ Могу ДА РАДЕ ЖЕВСКИЊЕ.

у =“ Е (Продужење.)

жена и девојака, а без велике спреме школске, лепо живи и лепо себе и своје одржи. 'То су лекарице, бабице п двориље болесника.

Данас има жена и девојака, које. уче лекарство (апотскарство) и изуче боље

него млоги мушки, па самостално држе лекарнице (апотеке). (0 овом учењу има од испитних комисија врло похвалних изјава. Кад је у Америци гђица А. Гарете положила испит апотекарски рекла је комисија: „камо срећа, кад би се овако У мели и мушки спремити за апотекаре.“

Оваких похвалних изјава има иу Европи