Ženski svet

51 ЖЕНСКИ СВЕТ. 52

о

Приход те забаве износио је 850 •. 55 н. а расход 67 Ф. 65 н. Одбивши расход од прихода показао се чист добит у своти од 282 ». 90 н., која је у овд. банци на приплод уложена.

У име ускршње милостиње подељено је из задружне благајне на сиротињу 11 Фор. ау име божићне 15 «. а. вр.

Свршетком школских испита обдарила је задруга изврене ученике и ученице сва еходним премијама а почетком нове школске године снабдевена су била сирота школска деца са књигама и нужним прибором.

Тако исто набављан је за сироте ученице нуждан памук, да би се могле упражњавати у ручном раду.

На умножење овд. срп. верозак, школског тонда поклонила је задруга из своје благајне 25 Ф., а погорелцима у Т. Бечеју послала је прилог од 5 Ф. — Осим тога поклониле ву још и сљедеће задругарице по 1 Ф. на погорелце: Софија Станојловић, Марија Васић, Кат. Т. Крестић, Кат. Н. Крестић, Драга Ристић, Марија, Савић, Ида Јовановић и Ана Дина, те је тако

задруга једним путем 18 =. правила.

на погорелце от-

На Вел, Госпођу као на патрона задружног участвовале ву све задругарице при богослужењу, којом је приликом преч. г. А. Стојадиновић прота литургију служио а певачко друштво певало. После литургије држана је у школском здању у присутству задругарица и великог

_ броја слушалаца свечана седиица, у којој је пе-

ровођа задружни разложио цељ и тежње ове задруге и напоменуо рад њен од постанка јој до тога дана.

4. јануара 1887. г. прегледана је задружна благајна од стране рачунских прегледачица, којом су приликом рачуни у најбољем и најтачнијем реду пронађени. Целокупни приход износио је 511 Ф. 18 н., а расход 176 Ф. 18 н. По одбитку расхода од прихода увиђа се готовина за 1. јануар 1887 у износу од 840 •. 90 н., од које су суме 301 . 95 н. у банци на приплод уложени. |

На Богојавленије одржана је главна скупштина, у којој је решено да се 15. (27.) Фебр., дакле на саме покладе, приреди забава са поз. комадом, игранком и томболом у корист задр. благајне.

Избори частница на тој скупштини испали су као што сљедује

начелница гђа Софија Отанојловића,

подначелница гђа Јелена Оетојића,

благајкиња гђа Марија Савић,

перовођа г. Ђока Поповић.

Одбор (старе): гђа Марија Васић, Кат. Т, Крестић ; (поново изабрате): Нина Повољни, Марија Поповић, Паулина Цигларић; (нова): Кат. Н. Крестића.

Прегледачице рачунске : гђа Зора Милутиновић, Нина Повољни и Драга Стојадиновић,

Задругарице редовне јесу : Ана Дина, Драга Ристић, Драга Стојадиновић, Зора Милутиновић, Ида Јовановић, Јелена Остоић, Јулија М. Поповић, Кат. Н, Крестић, Кат. Т. Крестић, Катица Стефановић, Марија Васић, Марија Поповић, Марија Ерлих, Марија Савић, Милева Михајловић, Нина Повољни, Паулина Цигларић, Перса Бокшар, Софија Лацковић, Софија Станојловић.

Потпомажуће: Атапија Јанча, Анка Еремић, Јулијана Јовановић, Марија Милошевић, Марија, Михајловић, Софија Абанкурт, Софија Џоповић.

Ш.

· Добротворна задруга Српкиња Вршчанана, приредила је 9. Декембра, 1886 у гостионици код „Вароши Париза“ друштвену вечеру у корист своје благајне.

Пошто су у нас овакве забаве новина, то се овдашња публика листом дигла и наову забаву дошла, и тиме приређивачки одбор у не малу забуну довела, јер одбор беше спремио вечеру за 100 особа, а дођоше близу 200 па ипак беху сви задовољени.

При вечери на којој смемо рећи: беше сва овдашна отмена публика, двориле су госте задружне чланице, а јело изнашаху на стол неколицина овдашњих за то умољених госпођица, којима нека је овим од стране публике, јавно признање изречено.

После ове сајне вечере, настаде право српско весеље, На средини дворане беше постављен гласовир, на коме наизменице свираху госпође и госпођице, А и овдашње певачко друштво чинило је своје складним певањем, тако, да, је сваки посетилац са ове красне забаве, задовољан кући отишао,

да кујну се побринула Задруга, а пијће је остављено гостиничару, за које је овај уступио дворану осветлење и све остало бесплатно.

Чиста прихода од ове забаве преостало је 115 ер.

Нека је овим јавна хвала изречена честитој вршачкој женској задрузи, која је, не жа-

маште _- ако" јо— | до са“ а — ).