Ženski svet

61 ЖЕНСКИ СВЕТ. 62

мајер. Године 1869. преселе се њени родитељи у Београд; где је Марија први пут као 14. годишња девојчица ступила на позорници српској као Керистана у комаду „Расишник.“ Године 1814. врати се у Загреб п ангажује се код загребачког варошког позоришта, где се упозна и уда за славним срп. глумцем Савом Рајковићем. Године 1876. дође са својим покојним мужем С. Р. у Нови Сад код срп. народ. позоришта. Године 1880, умре јој мужи одлични глумац Сава Рајковић и она се уда по други пут опет као загребачка глумица за врсног глумца Михајла Димитријевића, са којим живљаше срећно и вадовољно, док ју неумитна смрт не истрже из његових наручја. Марија је била међу Србима љубљена и свуда одликована и симпатично предуеретана. Њена је појава на позорници увек изазвала радост и веселост Срби Вршчани отликовали су је сребрним лавор-венцем е натписом: „Уметници Марији Рајковићки. Срби Вршчани из поштовања 1883.“ На опелу је изговорио у почаст њену тужну беседу г. Брани. Друге, другови, пријатељи и познаници обасули су јој мртвачки одар гомилом венаца са сходним надписима. За њоме жали супруг и дечица, жали позорница, жале пријатељи и друзи, жали хрватски и српски народ, вечна јој успомена била!

т Јованка Кнежевићка рођ. Рајковићка. У В. Кикинди преминула је 27. децембра пр. год. Јованка Кнежевићка чланица п многогодишња одборница добротворне жен. задруге у В. Кикинди. Честита мати, примерна домаћица, верна супруга, истрајна раденица, подузетна духа, челична Српкиња. Својим животом и радом заслужила је, да јој „„Кенски Свет“ повиче: Лака ти црна земља била, вечна успомена међу нама!

+ Софија Мађаревићка рођ. Мамдић. Око половине јануара меееца о. г. преминула је у Будапешти Софија Мађаревићка рођ. Мандића тек у 32. години свог живота. Покојница је кћи умировљеног министарског саветника г. Др. Тодора Мандића, која је први пут била удата за покојтим Др. Ђорђем Мијатовићем, а после за будапештанским варошким Физиком Др. Младеном Мађаревићем. Она је била јединица у својих родитеља, лепо васпитана и отлично обравована. Њен кратак век изазвао је опште саучешће, па и нас ожалостио и побудио, да јој повичемо: „бог да ти душу прости!“

+ Зорка Љубиша ћерка поштованих грађана Јована и Ане Љубише из Ст. Пазове преминула је у 18, години у цвету своје младости.

Њена прерана емрт, и оно опште поштовање, које је својим лепим и: добрим владањем стекла у грађанству, изазвало је велико саучешће, те је било на укопу искупљено света из целе околине, па чак и из Земуна, Београда и Н. Сада, да даду покојници своје поштовање, Па и ми јој довикујемо, као нашој вреној претплатници: лака ти црна земља убави цвете нап!

НОВЕ КЊИГЕ И ЛИСТОВИ.

Задужбина Илије Милосављевића Коларца. К. књига је штампана трошком књижевнога Фонда Илије М. Коларца, Београд, штампарија ерп. напредне странке 1886. — У њој је: помен покојнику, тестаменат његов, уредба одбора коларчеве задужбине, нзвештај о радњи одбора задужбине коларчеве и стање коларчеве задужбине, које се дели на књижевни Фонд им на Фонд за подизање српск универзитета, од којих први износи данас 168.826'08 динара, а овај други 904.985.17 динара. — Председник је одбору те задужбине г, Др. Никола Крстић.,

Најлепше и најодабраиије приче из „Хиљаду % једне ноћи“, Ивдање срп. књижаре Браће М. Поповића у Нов. Саду 1886. Цена је 60 нов

„Мала Србадија“ дечији лист, почеће у Београду да излави од 1. јануара о. г. власник му је учителско удружење. Уредник: К. Петровић учитељ на Сави, а администратор : Ник. Стојановић учитељ код сабор. цркве Претплата се шаље само на по ил на целу годину годишње 4 динара а за Ауст.-Угар. 3 Ф. Ово је лист за децу ив основи, народних школа и доносиће пеемице, чланке. описе, белешке, новости, ребусе и др. са илустрацијама и без илустрација. Редакцијони одбор тога листа награђиваће сваки умни рад, који се прими и који одговара програму и вахтевима сувремене педагогије. — Дружина, која је прихватила овај посао, јамчи нам, да ће лист бити добра и питателна храна за нашу децу из основ. нар. школа и ми га препоручујемо родитељима нашим. — Изишао је већ и 2. бр. с овим садржајем: Свети Сава, песма. Што можеш урадити данас не остављај за сутра. Хаџи Продан Глигоријевић војвода српски (са сликом). Ткачи (са сликом). Прослава ев. Саве у Херцеговини, писмо „Малој Србадији,“ Нојеви (еа сликом). Белешке. Књижевне новости. Коштуњац. Ребус. На знање.

Два говора, о ев. Сави држана у школској дворани у Земуну 14. јануара 1887. евојим ученицима саставио Александар Кузмановић учитељ У. и У. равреда, —- |. говорио Владимир Костић ученик УГ разреда; П. говорила Анка Мутибарић ученица У. разреда.

Србин (календар за месец јануар 1887.) Излазиће сваког 1. дана у месецу по стар. кал. са „огласима,“ Има календарски део за цео месец и ув њега пуно огласа. Вреди на целу годину 50 нов. е поштарином заједно или 1 динар. — 100 примерака 1 Ф. 45 н, или 83 динара. Цена за огласе 1 Фор. или 2 динара. Огласивачи добијају овај календар у по цене. Својина Србина Милоша Грабовачког.

Србинови Записннци, 28. број 1886. Излази месечно једанпут, претплата за целу годину 1 4, или 2:/, динара. Уз овај број додат је као припослано листић „Јавна Тајна,“