Ženski svet

БРОЈ 4.

и

У НОВОМЕ САДУ 1. АПРИЛА 1881.

ОМ СБ

год. Ц.

|.

ДИСТ ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА СРПКИЊА.

ТЕЗЕ : сваког |. дана у месецу на целом табаку.

Цена је годишње 1 Фор.; за Србију 2:/, дин. у сребру. Рукописи и претплата шаљу се на уредништво.

429) Ва дела твоја не дознаје свет. “-Варљива слава и сујета мушка, Ох сретна ли ви, не горча ти век.

Племенит позив испуњаваш скромно, У лепом дому сретно владаш свом. Дечица здрава весела и чила. Сладе ти живот песмом веселом.

А љубав твоја, анђелска доброта, Умиљат поглед, глас мио и благ Божанском силом над дечицом влада, У срцу сади веру, љубав, над.

Невино дете, још анђелче право, Од тебе учи прву молитву. Истину, правду, љубав к' роду своме И красан језик српски сладиш му.

Весели дани пролазе му сретном; . Под твојом негом још ужива рај. Нејаку душу врлином му крепиш, Да буде кадро презрет' лажан сјај.

СРПСКОЈ МАЈДИ.

И дете расте, негујеш га брижно, То ти је благо, срећа твоја сва.

С' радошћу гледаш своје добро дете И бога славиш, што га дарова.

Човеком поста. Поносиш се њиме, Та он те штује; унучад и ена.

А српеки народ сокола свог слави, У њему нађе брата искрена.

О сретна мајко, још сретнији сине! Народе еретни кој: се дичиш с њим! Пропасти нећеш док је таке мајке И док те брани таке мајке син. —

Будућност наша зависи од тебе О ерпека мајко! — Свет је позив твој! Ти владаш светом, ти си нам ева нада: О спави Српство, мили народ свој! # | Лаворов венац не краси ти чело; « | да дела твоја не дознаје свет. Варљива слава и сујета мушка, Ох сретна ли си, не горча ти век! Станко.

= 2 по- НО сар О

усим Швајцарске, највише је жен~ скиња положило медички докторат у Единбургу у Шотској. Онде је прва била Џеке Блека са своје 4 другарице. Оне су год. 1869. отвориле прву медичку приватну школу у Лондону, а после је г. 1878. одобрила и влада женскима, да уче јавно и да полажу докторат; па Данас уче јавно п у Кембриџу и ОксФерду првим и најславнијим великим школама у

ШТА СВЕ МОГУ ДА РАДЕ ЖЕНСКИЊЕ.

(Продужење.)

Енглеској. Прима се свака, која је прешла 18. година, ал мора пре да положи примни испит из латинског језика, из математике и природних наука, или да донесе сведоџбу о томе са Лондонске, Кембричке п Оксфердске школе. Летос је и у Дублину прва Иркиња гђица Стори положила докторат медички, пи гђица Велкинтн, докторат филозофије на истој тој великој школи, чему се цела варош. бог зна како радовала,