Ženski svet

191 ЖЕНСКИ СВЕТ. 462

кад се по башти запалили они млоги Фењери и онај дуг низ лампијона разног шаренила дуж главне стазе, а најкрасније се приказивала она вилна кандиоца около штатуа, што су пред улазом у дворану за играње, згодно поређена била. Гости се тек око 11 сати ноћу разишли. И то је један сигуран знак, да су се гости добро и весело проводили.

Женско друштиво у Београду. „домаћица“ орган женског друштва и његових подружина у Србији, јавља, да се досадања председница „женског друштва“ госпођа Софија Љ. Ивановићка захвалила на почасти тој са свога слабог здравља, а управа је изабрала за председницу гђицу Персиду Пинтеровићеву учитељицу београдске више девојачке школе. „Женско друштво“ је почаствовало ту заслужну председницу и ишло је лично и захвалило се гђи Софији Љ. Ивановићки на њеном савесном и брижном раду око задружне цели и њеног напретка. Мугамеданац српски дародавац. Хаџи Али бег Пашагић из Приједора у Босни поклонио је од свога епахилука Патаровца 3,980] метара земље срп. православној црквен. општини у Брекињама (у протопопијату босанеко-дубочком), да ова на њему сагради ерп. православну цркву. Општина је већ подигла на том месту своју цркву и спомиње у своје приложнике (ктиторе) и овог брата Мухамеданца. Слава таком човеку, кога није вера толико заслепила, да не познаје своју крв! |

Нам У ОБА

+ Евица Ћирићка. МИ опет имамо да забележимо једну тужну вест. Гђа Евица Ћирићка супруга народно-црквеног и патријаршеског секретара т. Исидора Ћирића из Карловаца, ћерка покојног професора Кречаревића премину ву маја о. г. још у цвету евоје најлепше младости, тек у 27. години живота свога. Оставила, је за собом три синчића, да оплакују своју добру матер. Била је као карловачкиња од постанка задругарка Добротворне Задруге Срп-

киња Новасаткиња. Лака јој црна земља била и леп спомен међу нама!

Над гробом Евици Ћирићки рођеној Кречаревићевој !

И прекиде неумитна смрт жицу млађаног живота, срцем и духом узвишене.

Верне љубе, њежне мајке и брижљиве домаћице. Да дивне хармоније што беше у том унутрашњем и спољашњем животу. Живот је био врло кратак, ал је спомен дао сладак, а леп спомен много вреди, јер спомен прошлости ново жиће даје Вечан живот у себи носи само оно, што смрт не може да покоси, С богом Евице, е богом рајска душице ! — То је венац смерне ти славе, што ти твоја кума даје, на гроб ти га меће — невен цвеће ! 0.

Јавна хвала.

Виеокоштов. гђи Јелисавети Бирвалској у Сомбору и Господ. и гђи Георгијевић пл. од Поцерине у Митровици, и гђи Јулки Јоановића у Ст. Бечеју.

Са речима: „Да је у Српетву доста племенитог осећаја, каквог имате Ви, — глувонеми завод у Срба би био брзо осигуран!“ примите «' отличним поштовањем моју благодарноет. Митровица Маја 1887.

Радивој Поповић

учитељ глуво-немих,

КЊИЖЕВНИ ОГЛАС.

Учитељи босански М. Ђ. Мутић, Ђ. М. Раца и Н. Ј. Стјепановић позивају све своје другове учитеље 60санске, да у крајевима својим прикупљају и бележе по народу приповетке, песме, загонетке, пословице и др. па да им до Јула месеца о. г. пошљу у Сарајево. Тог месеца ће се састати сви у Сарајеву и ту устројити одбор, који ће те умотворине прегледати, поправити и уредити, па на свет издати. Ово је леп смер и ваља сваки брат и сестра учитељица, да га искрено и евојекм пригрли и испуни.

Србин календар за месец мај о. г. Својина Србина Милоша Грабовачког, Излази сваког првог дана у месецу са огласима, Цена с поштарином на целу годину 50 н, Огласи стају 1 Фор.

САДРЖАЈ: 1. Шта све могу да раде женскиње. (Продужење,) — 2. Како ћемо васпитати младе девојке кад сврше

вишу девојачку школу. — 3. Предисање као лек. — 4. Воће као лек. — 5. За оне, које путују. — 6. Рад добро-

творних вадруга, а) Новосатске. 6) Ст. Бечејске. в) Београдске. — 7. Листићи: из просвете, за домаћице, зарад авдравља. — Разно. — Читуља. — Јавна хвала. — Књижевни оглас,

Власник: Доброшворна Задруга Српкиња Новосаткиња, = Издаје т уређује: Аркадије Варађанин.

ШТАМПАРИЈА А, ПАЈЕВИЋА У НОВОМ САДУ,