Ženski svet

МЕ ЖЕНСКИ СВЕТ. ПН АЕН

пре него што ће да кувају, а то не ваља, јер вода извуче сву сласт, па онда ни мало не вреди. да то не остављај у води да стоји, него опери, па одмах стављај у лонац да се кува.

Грашка зелена да имаш и преко зиме: Узми на 4 литре грашка 4 добре шаке соли и додај по кашичице салитре па све добро измешај с грашком и наспи у чиста сува стаклета, још их о своје колено наби, да би се грашак боље сложио, и онда запуши етаклета новим запушачима, па завежи евинском бешиком и оетави на суво место. Тако се одржи годинама.

Пасуља зелена да имаш преко зиме: Можеш га насолити, а мож и насушити. За насољење требају повећи лонци, па у њих се стави све таван меуна па таван соли, док не буде пун лонац. Најгорњи и најдоњи је таван со; озго се покрије чистим платном на њега чиста дашчица и на њу камен да пригњечи; тако се држи две године, само треба ону прљаву воду, што озго излази, одливати и чисту наливати. — Ако ли ћеш да насушиш пасуља, а ти расеци сваку меуну дужом близу до краја, прели све кључалом водом, ша онда нанижи све на кон(е и обеси на сувом, али не вунчаном месту да се осуше, најбоље на тавану. Ако би било време влажно, суши ее на огњишту или на врелој пећи, али не треба јако сушити, да би остале меуне зелеме. После стави у кесу и држи на сувом месту.

Кокоши страни да уведеш: Најбоље је време сад од јуна до септембра, сад је најлакше донети их, особито из топлих крајева, и најлакше се науче на нашу климу, и најлакше отрпе прво перушање — лињање.

Кокоши, које најбоље носе да познаш: Види кресте око кљуна и крастице код ушију; што еу кресте угавитије црвене, а красте беље, то је знак боље носиље; а што су кресте блеђе и красте прљавије, то су лоше носиље

ЗАРАД ЗДРАВЉА.

Ко ве опече, опржи, опари — најбржи му је лек да наструже сапуна најпростијег, па с мало воде нека замеси као тесто, и то на крпу нека намаже, па тим рану нека покрије, и бол ће одмах попустити, па ако би се после опет појавио, тај мелем поновити, па другог неће ни

требати, и ако га одмах стави на рану неће ни мехури скочити.

Ноге од многог хода коме се ужигају : нека намаже беланцетом од јајета, то је лек најбољи. —

Од хладноће ногу ко пати, па има отуд и болова, да се опрости: нека сваки дан по два пут таре болна места и гњечи, и нека чешће преко дана што више миче прстима те ноге и ходи на тим иретима, и то бовоног, — тим ће се најпре опростити хладноће и болова.

Комарац, чела, ос, кога убоде : нека одмах притисне то место шупљим кључићем од сата и то што јаче, да истера жаоку или ону љутину напоље, па ће одмах престати и она жега и свраб и бол.

Крв из ране да брзо стане: замачи крпу у кључалу воду па подржи на рани, то боље помогне него лед.

БА ан 40,

Српска краљица Наталија сваким даном пружа све више доказа о својој материнској бризи за бољом срећом и већим напретком свога народа а особито женског подмлатка и женског друштва. „Женско друштво“ у Београду има у краљици својој праву, њежну и брижну матер, јер она сваким даном даје видљива знака о својој доброј вољи и искреној жељи за друштвено напредовање. Тако читамо, какоје краљица при поласку евоме у Русију о. г. платила дуг крагуевачке подружине са 297. 50 динара за задружни лист „Домаћицу,“ и уједно пружа 500 динара прилога том друштву. Даје у знак љубави евоје на дар и јастуче од беле свиле, на коме је крштена, заодева сироту децу испод ' година из окружија бео радеког, долази сама у седнице женског друштва и ту ободрава чланице на рад и чини предлоге у корист друштву а по њеном предлогу прославиће друштво 25. августа 0. г. своју 12. годишњицу у њене дворске просторије. Таким узор-делима краљичиним дичи се цео народ српеки и пуни груди с поносом и постојаном надом на лепше дане народне. Живила ова права краљица народна !

Пренос Вукових костију. Одбор за пренос Вукових коетију, држао је 1. јуна о. г. свој састанак у Београду, на коме је одлучио: да три члана оду у Беч, па да на нарочитој лађи пренесу Вукове кости у Београд. Лађа ће, пловећи низ Дунаво, пристајати уз обалу ових српеких места: Сент-Андрија, Будим, Вуковар, Нови Сад, Ср. Карловци и Земун. Кад стигне у Београд, пренеће се кости у дворану велике школе, тде ће бити намештен катафалк у дворани црно драпираној. Светковина ће трајати три дана; први дан ће основне и средње

Папа