Ženski svet

АРТ

принесе У Т

иди

201

уређује га Каролина Дал Американка. У Француској изилазе три така листа, што само војују за право женскиња. На тим листовима раде пајученије Францускиње.

ЖЕНСКИ СВЕТ.

208

Излази п у Талијенској таки лист; уређује га гђица Фана Зампини са још две своје другарице. Тај лист је данас један од најизвренијих женских листова у Европи.

(Продужиће се).

КАКО ЋЕМО ВАСПИТАТИ МЛАДЕ ДЕВОЈКЕ КАД СВРШЕ ВИШУ ДЕВ. ШКОЛУ.

мал ПО

(а се дође до вештине у вођењу горх куће, треба даље девојка да учи [5 како ће да води са извеснољ и о дређе ном сумољ новаце. Мало, врло мало има госпођа у бољим круговима друштвеним, које се разуму у томе. С опим што им се даде, никад не могу да изађу на крај; има увек дефицита. Кад дође крај месеца пли четврт године, хоћеш нећеш, муж мора дати још преко рачуна, јер му се каже, да газдарица нема више у своме џепу новаца. Домаћица не уме да разреди повац па недеље, да, одели оно, што је за цело нужно, н. пр. за млеко, за лебац и т, д. од оног што није баш сасвим нужно п да према приликама смањи издатке на непотребне ствари, Никад није навикла да бележи шта изда и на што, троши без рачуна, никад незна, шта кошта које јело, невна шта вреде осталаци пи разбаци више, него што се потрошити може.

„Драга жено, ти имаш да трошиш на годину 800 Фор. тиме да подмирујеш домаће потребе за 7—8 душа. Сети се само, да има хиљадама мањих чиновника, који с толико новца морају са свим да издржавају кад и кад и многобројнију породицу. Раздели новац на недеље. (Сваке недеље имаш да потрошиш 15 Фор. Остало треба да чуваш, како би имала с чиме воћа наостављати за зиму. Осим тога од отих 15 Фор. мораш увек по нешто остављати и на страну, за ванредне прилике. Људе кадикад празник, дође кадикад којп гост, па у те дане ваља се боље спремити него обично. Ги велиш, да ти треба сваке недеље толико п толико масла (путера), толико и толико масти, толики п толико јаја

да потрошиш. Но како толики трошак превазилази твој предрачун, онда га мораш смањити. Деца неће скапати, ако

(Наставак,)

после подне не добију сваки дан леба намазана с маслом, нити скапати, ако буду у вече добила само млека и сува леба. Џечење и поврће не мора пливати у масти. Додаш ли ти у ово или у оно јело много шта, разних зачињака, да богме, да ће таква јела бити вкуснија! но ако тај трошак прелази твој предрачун, онда не. смеш сувише Фино кувати пи пећи, онда мораш мислити на руа јела, која су добра но и јевтина“.

Из овога се види, како је прека потреба, навикавати младе девојке на то, све што троше да бележе, п сваки дан рачун да предају. Трошак за со, зачине разне, шећер и друге ствари, које се обично купује на више, треба такођер узети у рачун, т. ј. кад је месечно н. пр. за шећер издано толико, онда износи толико за један дан. Само на тај начин сачуваћемо девојку, да не газдује слепо; само ћемо тако девојку научити, да поштује вредност једног новчића. Од новчића лако постане Форинта. Таким евакидањим бележењем девојка ће брзо навикнути, да промисли пре него што потроши штагод више, или ће се с матером пре тога још да посаветује, како би се боље могло извести. Мало пре наговештеним наређивањем, лако ћемо девојку на такав поступак навикнути, ма да ће кадикад бити и несносан. Награду ваља исплаћивати сваке недеље једанпут; нису ли пак предани недељни рачуни, просто је треба задржати.

Ја држим да ћемо таквим васпитањем најбоље припремити својој кћери лешпу будућност. Узима ли срећу, те буде жена каквом ваљаном човеку, умеће се прилагодилим дани м приликама, „ пружаће се према губеру“ живиће у границама паметног рачунања, држаће све у