Ženski svet

327

кар тумачим, како се дете негује, то сте Ви јамачно већ проучили, — али ћу Вам овом приликом напоменути оно, на што, може бити, нисте наилазили, Вас ће то зацело интересовати, а уверен сам, да ће Вам много пута и помоћи.

___Ко би мислио, драга, снајице, да мати, која доји (или дојиља), мора пазити на све, па и на оно, што је на њој Би ли ко рекао, да одојче по гдекада само за то вришти и размахује, што му је ово или оно на матери непријатно. На све се друго помишља; на најдаљи узрок се посумња — само никоме не нада на ум одело и опрема дојиљина. То је већ тако обично, да ће Вам сваки лекар потврдити, и ја сам виђао баш разумних и искусних жена, које нису на одело пазиле.

Кад сам Вам то споменуо, Ви — као оно добар ђак — већ дижете руку, п вичете: „Молим, господине, ја знам. а Мати, која доји, треба да је чиста, спретна, уљудна; треба да се често пере и преевлачи, и“.

Јесте, јесте, драга снајице ; то је најважније и најпрече, ал' још није све. Видите, Ви сте одмах застали, а ја бих Вам знао још много више рећи. Ето одмах да Вам кажем, да одело дојиљино не сме сметати бризгању млека; да мора бити тако удешено, како ће дојпља најлакше на сваком месту моћи подојити, пи најпосле, да не сме дете жуљипти, грепсти, бости или како му драго озледити и од дојиље одбијати. В Као што ми се чини, Ви сте сад готово на чисто с тим питањем. Мислите већ на неке поправке, и одабирате из ваше домаће и свечане тоалете, што није сада за вас. Одабприте само, а ја ћу Вам с драге воље све редом навести, да

се како не преварите. Може бити, да ћу

том приликом морати бити мало слободнији у изразу, али ја знам, да Вас то не ће вређати. То обично вређа старе намигуше, које су много штошта примиле без зазора, а сад хоће придеријом да покажу своју безазленост и стидљивост. То је од прилике исто, као што од људи ждера п покварена желуца постају гурмани или као што наш народ вели:

„Меко-образној девојци трбух до зуба. = 'То знате п сами, да се жена дојиља

ЖЕНСКИ СВЕТ.

| је Најглавније:

328

мора чувати од назеба — особито с плећа и прсију. Преке промене у температури помету крвоток појединих делова тела, па могу помести пи бризгање млека. дојиљина („млеко се обастрми“). За то ћете Ви увек гледати, да су Вам прса и плећа добро заклоњена, Баш ни на игранку не морате ићи у исеченој хаљини.

И то није тешко погодити — особито Вама — да жена дојиља не сме стезати своја прса. „Мидер“ („корзет“) ћете дакле одмах скинути, да га никад више не обучете, докле год дојите. Смета крвотоку, дисању и варењу — дакле и бризгању млека ; неспретан је при дојењу, а не да Вам се слободно кретати ни при другим пословима око детета. Место њега начинићете повисок пршњак од Фланела (зими) или платна (лети), који ће вам држати прса колико треба, а не ће ни стезати ни сметати.

Кошуље, драга енајице, не морате поправљати, ако су горе на овењачу тако удешене, да се могу под грлом сабрати, и ако имају средом прорез докле стан хвата. Баш ако хоћете да су Вам још згодније за дојење, уметите два прореза са стране место онога у среди. Тако је

" много спретније и склонитије, било од зиме,

било у друштву од погледа

Него сад ће бити више замерака, кад дођемо на модерне хаљине. Ту ћете, драга снајице, пмати посла, док све поправите ну домаћој иу свечаној тоалети. Што добро пазите, да Вам која није тесна, особито преко прсију. „Фишпане“ вадите, гдегод их има, и не носите их догод дојите. Они вас утегну, да се не можете слободно кретати, а и дете могу нажуљити док вам је на прсима и руци.

Исто тако немилице парајте све боре и

плисеје, све гајтане и ђинђуве, све тврде споне и шепуте и т. д. — особито, ако су. где на прсима пли низ крило. Хаљину, која се с леђа саставља, оставите за каснија времена. За дојиљу је најзгодније, кад се струк с преда а на ретко закопчава, било скривеним копчама или дугмадима. Дугмад не сме бити јако испупчена, оштра или шиља, него областо-пљосна и мека. За то су најбоља дугмад од дрвета, обложена истом тканином, од које је и хаљина. 'Т'канина хаљине нека је мека,