Ženski svet

~

811 ЖЕНСКИ СВЕТ. 372

дашњих интелиг. грађана, који ће у свакој прилици својим саветима задрузи на руци бити, а нарочито при изводењу закључених друштвених јавних забава. —

Предлог овај већином гласова не прима се из узрока тога, што може лако дати повода негодовању и неслози, а тим и самој задрузи шкодити.

8. Поводом тим, што се идуће године Фебруара месеца навршује десет година обетанку ове задруге, Е. Мучалова жел!, да се што евечаније прослави, имајући пред очима, да није мала заслуга садањих чланова одржати задругу кроз 10 година после толиких неприлика, неслоге и борбе, за што је требало велика труда, и истрајности. Предлаже забаву, на којој ће се предетављати живе слике из традиционалне ерпске историје, које је слепачко певање у народу одржало н од заборава сачувало; за прву предлаже вилу, која слепцу казује да пева српском народу догађаје из старих времена. Друго: Певанију, Треће. Најглавније догађаје из светлих дана наше повеснице: Смрт цара Душана и крунисање Уроша. Четврто: Пропаст ерпског царства, слику кад М. Обилић убија Мурата. Пето: Патње српске по замишљајима Чермака. Шесто: Србе у Аустроугарској или сан Краљевића Марка. — Присутни чланови екупштине увиђају, да предложепе слике из српске историје као ново нешто јако би занимало ерпску публику и пријатно би се налазила на такој забави, али сумња, да је то изведљиво у нашим приликама и местним околностима, е тога у начелу прима предлог, да се држи на дан десетогодишњице забава, а какве врете да буде та забава, поверава се расуђењу пододбора у лицу:

=

Е. Мучалове, Кристине Димитријевићке, Олге Коларићеве, Јустине Арадске, Анке Карановићке, Бојане Георгијевићке, Савете Мапојловићке, Јулке Димитријевићке, Драге Димитријевићеве, Ворке Гаванске, Милке 'Тубићеве, Данице Ђур-. ђевићеве, Олте Зорићеве, и Јулке Милосављевићеве. 4. Др. Плата Добројевић подноси задружне рачуне за годину 1786/7. Издају се на преглед пододбору под преде г. Марије Коларићке са овим члановима Е. Мучалова, Анка Карановићка, Јустина Арадека и Марија Зарићка.

5. Ана Јовановићка из Беча јављајући, да је преко г. Јудите Ратковићке примила посла тих јој од стране ове задруге 80 Фр. и 85 Н. (тридесет 4.) захваљује се од срца у име своје и сироте деце јој. — Узима се на знање.

ТХ. Просветна Задруга Српкиња.

У Ст. Бечеју отворила је забавиште 1. новембра п. н. У забавишту том има уписано до сад 20 деце, које плађају месечно по 50 н. дабавиља је бивша питомица „проев задруге“ госпођица Видосава Настићева. Забавиште је моментано затворено због владајуће заразе-шарлаха и богиња.

Тако сад имамо већ четир српска забавишта: у Сомбору, Мохолу, Сентомашу и ево сад у Ст. Бечеју. Сомборско и Мохолеко издржавају црквене општине; сентомашко је приватно и издржава се само; а ет. бечејско издржава „Просветна Задруга Српкиња“, Ово је прва за. друга српска, која се упустила на овај пут. Ми јој желимо сретна и добра успеха !

из ПРОСВЕТЕ.

Школа за глувонеме отворена је и у дагребу ове јесени. Исту је по дозволи кр. зе маљеке владе отворио г. Адалберт Лампе. који је и сам нем и прима децу и на препитање уз 20 Фор. месечне наплате. Има уписано ове школ. 1881/8. г. 6 ученика,

ЗАРАД ЗДРАВЉА. Двориље болесвичке. Др. Тибурцијуе, Др.

Теодор Флатау п гђа Лина Моргештерн уредница женског берлинског листа „Немачке новине за домаћице“ (Пешвеће Напзтапеп-Дефила“ отворили су 4 новембра о. г. вечерња предавања од /,6—',8 за двориље болесничке. Већ код другог предавања придружио им се и лечник Др. Шулц-Вердер. Пријавило се госпођа и госпођица одмах код првог предавања толики број, да се морао отворити паралелан курз. Опити се чине на самим болесницима, а предавања се

~ =— ик-а

| | !