Ženski svet

361

своје заклоне беднике и невољнике наше онога краја и да пруже по коју кап уља милости своје у светилник знања да се не угаси и да се млоги наш сиромашак сачува и одржи на путу напретка и морала хришћанског. Овај светилник милости зажегле су прве у оном крају наше дичне Дубровкиње; а на то су их подетакла Браћа Бошковићи, који су не само Дубровнику, него и целој оној околини са својим добрим делима постали угледни пример за наше родољубе.

Њиховим заузимањем састављена су правила за ту задругу у смислу правила добротворне задруге Орпкиња Новосат· киња. Иста су од далматинске земаљске владе већ одобрена, на основу чега се та задруга у својој првој главној скутитини од 5. (17. новембра о. г. конштитунсала изабравши себи за начелницу гђу Теодору Бошковића, за заменицу јој гђу Марију Бабића, за благајкињу гђу Милеву Бравачића а за перовођу г. Николу Бабића. За прегледачице рачунске гђице: Ану Луковића и Анку Мирковића.

Задруга ова има до сад 35 редовних задругарица и 4 помагачице. У резервни Фонд скупило се одмах при првом позиву 400 Ф. у државним обвезницама п 546 Ф. у готовом новцу а. вр. А то су приложили ови:

Тђа Теодора Бошковић, г. г. Нико В. Бошковић, Ђорђе Ковачевић и 'Борђе Гркавац по једну државну обвезницу од 100 + — Стеван Бравачић 50 Ф. — Миханл Ћуковић 25 Фф. — Ристо Иванишевић и Михаил Медар по 15 Ф. — Никола Бабић, Петар Опуић, Лука Ћућовић, Петар Кнежевић, Лазар Шошо, Сппро и Јово Бердовић по 10 Ф. — Урош Буровић, Јово Бердовић, Димитрије Бапић, Лазар Вукасовић, Стеван Мариновић, Тома Јевтановић, Јово Кнежевић, Сава Миљановић, Гаврил Тошовић, Михаил Праменко, Јово Путица, Сава и Јово Марић, Илија Бубало, Јово Герун, Ђорђе Драшковић, Цвјетко Перовић п Симо Мариновић по 5 Ф. — Лука Перовић 1 Ф. Ови

су сви из Дубровника. — Осим тога приложили су из Грета; Риста Шкуљевић и Тодо Аничић по 100 •. — Преосвеште-

ви господин Герасим, епискон бококотор-

ЖЕНСКИ СВЕТ.

362

ски 20 Ф. и преосвештени господ. митрополпт босански Георгије 10 ».

Већ овај низ прилога показује, колико родољубља, колико добре воље има за, општу народну етвар п човечност онај наш свет тамо. Ми му се клањамо и желимо им свака успеха!

Овако одушевљење и родољубље побудиће за цело и остала милостива срца наших женских и мушких родољуба у оним крајевима, те ће за кратко време ова 30ра пробудити лешше дане нашем народу у оним дивним, ал спромашним крајевима.

# =

Ошпта струја за бољим, напреднијим животом, која се опазила на народу нашем у скоро ослобођеним крајевима Босне и Херцеговине и лепи примери, који се на Срикињама нашим у слободним крајевима у најноније доба указивао, побудили су српске женске кругове у Сарајеву, те се и оне почеше удруживати у добротворне задруге, да тако и оне са своје стране помогну оном напаћеном и запуштеном народу, да се што пре истргне пз чаме убајаћеног душевног живота.

Мисао за тај нов друштвени живот покренула је гђца Евица Сарајевчић учитељица сарајевска. Њу је на то побудио наш чланак у 1. бр. од 0. г. под насловом „Предлог нашим Српкињама а тиче се и Срба“, те је зампелила, да оснује тамо (а но том и за целу Боену и Херцеговину) крајцарско друштво, по коме би свака Српкиња, па и Србин улагали дневно по 1 крајцару (новчић) за народне добротворне цели. Она је своју мисао ширила п таласи те лепе мисли исппрали су добра срца наших Српкиња и Срба у Сарајеву, те су изнели на површину чисте родољубиве душе, међу које се придружило и Његово Високопреосвештенство Господин Митрополит сарајевски Николајевић, те је покушао да ту мисао оживотвори у народу оном за потпору сиротиње, (као што наш дописник доле казује, и као што „Про евјета“ — сарајевски лист — тврдији за потпору срп. народних вероизповедних школа, те сад се изчекује још одобрење земаљске босанске владе, па да нам и тамо српска _ мајка пропева и нарече лепше дане.