Ženski svet

34

——_ ________________-----------

Бр. 5. Чита се извештај прегледачког одбора за 1887. год. и јавља: да су књиге и рачуни тачно вођени. Примања су задружна била 493 Фор., а издавања 220 Ф., сувишка је дакле било 278 Фор., кад се овај сувишак дода лањском капиталу од 648 Ф. 78 н. то се показује задружна имаовина за ову годину 916 Ф. 13. н. _— Узима се на одобравајуће знање, и благајкињи за рачуне издаје се опроеница.

Бр. 6. Чита се одборски предлог прорачуна, за наступајућу 1888. год. по коме ће примања бити 460 Фор. а издавања 235 Фор., те ће преостати сувишка 225 Ф, -— Поднешени предлог за прорачун 1888. г. прима екуши. једногласно.

Бр. 7. Подначелница изјављује: да сада по дневном реду долази избор друштвених часница. ( тога се у име своје и осталих часница, као и половине одступивших одборница, захваљује скупштини на указаном поверењу и моли да скушштина приступи избору нових часница и одборница. — Окупштина једпогласно бира за друштвену начелницу гћу Агницу Николићку, од Рудне. За подначелницу мајорицу гђу Меланију Савићку. да благајкињу гђу Милу Не дељковићку. За перовођу г. Максу Пантелијћа. Пошто изабрава начелница није присутна, то се бирају чланице: Наталија Акимовићка, и Мила Недељковићка, да са подначелницом оду до изабране начелнице, и да јој избор објаве.

Бр. 8. Подначелница позива екупштину, да изабере 3 рачунске прегледачице. — Бирају се: гђа Драга Первуловићка, Јелена Митрашин и Даница Поповићка.

Бр. 9. Перовођа извештава: да по емислу задружних правила 5. 18. истиче рок сљедећим одборницима : Софији Петровићки, Јелени Балојевој, Ани Бозоревој, Софији Андрејевићки, Јелки Драгићки и Марини Пекаревићевој. — Скупштина приступа бирању половине одбора и бира једногласно све горње иступивше изузимајући последње, на чије се место бира гђа Марта Дурсина, а тако исто на једно смрћу упражњено место гђу Ану Миловављевићку.

Бр. 10. Подначелница позива скупштину да изабере 8. скупштинарке, које ће одоставерити записник ове екупштине. — Бирају се: Софија А. Андрејевићка, Катица Петровићка, и Марија Вучетићка.

Бр. 11. Пошто је тиме дневни ред испрпљен а нових предлога није било, то подначелница закључи екупштину.

ЖЕНСКИ СВЕТ.

. чланове певачког

92

У: Румљанкиња

Румска српска женска добротворна задруга и румско српско певачко друштво приређује заједнички уз пријатељско суделовање гђе Драгиње Тушкан, г. Милана Андрића и г. Ђуре Стаића у Руми у недељу 28. Фебруара (11. марта) 1888. у дворани код „орла“ беседу са игранком под управом ликовође срп. певачког друштва, г. Александра Дозеле. — Улазница за друштва и женске задруге А0 новч од особе; 1 Фор. 20 новч. од породице — за нечланове 1 Фор. од особе; 2 Фор. 750 п. од породице. Почетак у '/8 часова у вече.

у.

Сегединкиња.

Сегединска српска женска задруга приређује игранку у суботу 5 (17) марта т. г. у дворани „транд хотел Тиса.“ Цена од особе 1 Фор., у вече на каси 1 Фор. 50 нов. Ложа 5 Фор. Улазнице се добијају код подпредседнице Елисав. Крестић. Почетак у 8 сати у вече. _ Одбор.

Добровољни прилози примају се са благодарношћу. 11. Записник 6. маја, држане ванредне скупштинске седнице задруге Срнкиња у Сегедину. Председава: г. Емилија Сремац.

Бележи: Тома Јаникиевић.

Присутни: г.г. Елисавета удова Креетић подпредседница, Евгенија Крестић, Јулиана Звекић, Ана Атанасијевић, Марија Јеврић, Ирина Недељковић.

Бр. 6. Г. председница отвори седницу, прочита писмени позив римо-католичке задруге, у ком позива и српеку задругу да заједнички участвује при „изложби женског ручног рада“

"која ће се држати у Сегедину 8. маја, гди ће

изложени бити предмети: из Бачке и Баната и из околних места, Уједно позива: да скупа участвују при дочеку високор. г. граФице од Де-

тенфелда. супруге министра-председника Тисе

— и као заштитну мајку при отварању изложбе — која долази из Будимпеште у суботу 6. маја у подне. — Скупштина сматрајући за дужност своју, ради слоге и споразума реши учествовати; и приме се г.г. Емилија Сремац председница, Елисавета удова Крестић, подпредседница, Јулиана Звекић, Евгенија Крестић, Ана Атанасијевић, Марија Јеврић, Ирина Не