Ženski svet

119

Ш. Велико Кикинђанана. Добротворна задруга в-кикиндских Срп-

ЖЕНСКИ СВЕТ.

киња имађаше у недељу 14. Фебруара о. г. сво-

ју редовну главну скупштину, на коју се искупио леп број чланица.

Но пре него што пређемо опису ове скупштине, да споменемо нешто из њене повеснице. Задруга је ова основана године 1878., а основаше је не само Српкиње, него беше ту и неСрпкиња. Тако је задруга добила тада своје име: „в.-кикиндска добротшворна женска задруга“. Но није трајало ни година дана, а туђинке се оцепише од Српкиња и одоше у своје јато, те основаше себи ново друштво, а име и правилник остаде у старом друштву од самих Српкиња. 'Тако је ова чисто ерпека задруга носила 14 година на себи име несрпско. Сем тога стајаше све до селе у правилнику задружном, ако би задруга ова престала, да јој се цело имање употреби на помоћ сиромашној школској "деци (без разлике веропсповести).

На овој скушиштини буде на предлог заслужнога перовође задружног г. Нике Јовановића, једногласно закључено, да се и задруга од сад зове Добротшворна задруга в.-кикиндскиг Срикиња“, а за случај ако се задруга разреши, имање њезино да се обрати на помоћ сриској школској сиромаши, У том смислу је одмах и правилник измењен и ради одобрења послат в. министар. ству унутрашњих дела.

Од 55 редовних чланица беше их на овој скупштини '6 на окупу.

Извештај председнице тђе Нине Пепгровићке о раду ове задруге у прошлој години узет је на повољно знање. По рачуну, који су прегледачице прегледале и екупштини на одобрење поднеле беше целокупни приход ове задруге у год 1887: Од члананире 228 Ф. 10 н, од оснивачке уплате 5 Ф., — добровољних прилога 628 Ф, 75 п., камате на уложен капитал 150 •, ванреднога прихода 6 Ф. свега дакле 1017 фор. 85 нов. А пздатак беше: на припомоћ сиротињи 249 Фор. 60 нов. на послугу 84 Фор., на одело н књиге школској сиромаши 408 . 14 нов., — на припомоћ за три питомице 80 •., на друштвене потребе 70 нов. на непредвиђене трошкове 7 Ф. 61 н. Свега 825 ф. 5 нов.

Задруга је прошле године заодела 142 школске деце. Од новца пак, што је на ову цел издат, 150 фор. је прилог наше црквене општине, 100 Ф. је прилог школ, одбора из закладе

120

пок. Терезије Лаковићке, 81 Ф. 45 нов. је приход од дилетанске представе, осим овога приложише дилетанти у други мах 23 Ф. 30 н. у корист сиротињи. Сав остали издатак сносила је задружна благајна.

Закључено је, да се у записник забележи хвала српској црквепој општини, школском одбору на поменутим даровима, даље „в.-кикиндској дистриктекој штедионици“ на дар јој од 100 •. и „в-кикиндској заједници за штедњу и вађевину“ на њезину дару од 25 Фор.

Прорачун за :888 годину установљен је овако: а) приход: 1) од чланарине 280 г., 2) оснивачке уплате 5 Ф., 8) потпомагачи чланови Т Ф. 4) добровољних прилога 225 Ф. 5) камате на уложен капитал 300 Ф. 6) ванредних прихода 150 Ф. свега 967 ф. 6) издашак: 1) на припомоћ сиротињи 250., 2) на послугу 76 Ф., 8) Одело школској сиромаши 100 Ф., 4) питомице 120 Ф., 5) трошкови задружни 10 2. и 6) ванредни трошкови 100 Ф,, свеге 656 фор.

Обављен је у смислу устава избор часника и одборских чланица на искоцкана места, За председницу је изабрана једногласно дојакошња председница гђа Нина Петровићка. Пошто се досадања благајкиња гђа Тинка Удицкова никако не хтеде на даље примити овога, места, закључено је да јој се у записник забележи хвала на дојакошњем ревносном и родољубивом јој раду и буде на њено место за благајкињу изабрана гђа Мара пл. Еремићка. У одбор уђоше од досадањих чланица гђе: Меланија Гранићка, Ирина Петровићка, Сида Пачу, Хермита Манојловићка, Јевђенија Баковљева, Је лена Николићка, Јованка Дорословчева « Савета „Јовановићка, а нове су гђе: Тинка Удицкова Катинка пл. Еремићка, Јелена Влажовићка ч Анка Богдановићка. У одбор за прегледање рачуна изабране су гђе: Ана ГРадакова, Мила Стаиковићка и Софија Ајвазова. На послетку за задружног перовођу изабран је једногласно досадашљи јој тајник Ник. Јбановић а за заменика му др. Богдан Давидовић.

. Митровачкиња. Ради обавештања читалаца „некога Света“ нека ми је дозвољено овде о раду горе поменуте задруге извештај поднети. Пре свега мило ми је те могу потврдити, да се је број чланица течајем прошле године прилично пове-