Ženski svet

И

Српкиња држане у недељу 110ог марта 1888 године у 3 сата после подне у читаоничкој дворани.

Предсеедева: Емилија Мунчића председкиња.

Бележи : Сава Клее, перовођа.

Присутни : Евелина Савића подпредседкиља, Марија Ђонлића благајкиња, Олга Верчаји рачунопрегледачица, Јулија Ајзенштетера, Емилија Вирага, Јулија Вукова, Нимоадора Ђорђевићева, Марија Клее, Марија Купусаровића, Олга Матеићева и Марија Савића одборкиње.

Бр. 43. Јелисавета Бинтера и Олга Матеићева пријављују Ошу Зомбори-Ронаш и Лиску Ивковића као потпомагачице. Е

Примају се.

Бр. 44. Новчани завод „Отовз-ВесвКкегекег Зрааг ипа УМогзвећиззуегет 25 Аспеп Сезе већа ње поклонио је задрузи 20 Форината.

Узима се са захвалом на знање.

Ба. 45. Џредседкиња јавља да је са управом овдашњег новчаног завода (брааг ппа Уотзећивзустетт) ступила у преговоре ради откупа куће налазеће се у темишварској улицм за „забавиште“, — уједно предлаже, да се изабере један ужи одбор, који ће кућу прегледати и куповање спровести, и задругу о томе у своје време известити.

Одбор из своје средине бира подпредседкињу Евелину Савића и одборкињу Марију Савића а од мушких, који се имају умолити, господина Ђоку Димитријевића председника црквене општине, Кузму Мунчића главног старатеља и: Милана Матвића мерника и управитеља школа, да своје мнење даду, и да, ако би место цели одговорило, куповање спроведу и задругу о томе извеесте.

Бр. 46. Врлоуважена госпођа председкиња Емилија Мунчића обвезује се, како буде „Забавиште“ у живот ступило, о евоме трешку једну учитељицу издржавати.

Одбор изјаву ову племените председкиње своје прима са бурним ускликом „Живила“ и изриче јој се најтоплија благодарност,

Других предмета није било председкиња затвара седницу.

Записник ванредне одборске седнице велико-бечкеречке добротворне задруге Српкиња држане у понедељак 2-ог Априла 1858 године у 1 сати пра подне у српској читаоннци.

Председава : Емилија Мунчића председкиња.

Бележи: Сава Клее, перовођа,

ЖЕНСКИ СВЕТ.

118

Присутни: Евелина Савића, подпредеедки ња, Христина Пира, рачунопрегледачица и одборкиње: Јелисавета Бинтера, Емилија Вирага, Марија Купусаревића и Олта Матеићева.

Бр. 47. Председкиња јавља тужну вест, да је 19-ог марта пожарна катастрофа уништила у Великој Кикинди до 300 домова, и довела више стотина српеких породица у највећу беду, невољу и сиротињу, — за дужност своју сматра позвати чланове упривног одбора да приону што пре и да како у име задруге одреду припомоћ, тако исто и да чланове задруге, грађане и околину ове вароши позову да прилозима својим притеку у џомоћ, како би браћи и сестрама својим олакшале јад и сиротињу.

Одбор, из разлога што се саде упустио у куповање здања за „Забавиште“ осим тога узевши стање малено благајне, прилаже за сада 50 Форината, но настојаће да за погореле страдалнике велико-кикиндеке сва могућа ередства употреби, да што обилатију припомоћ постигне, Ради купљења и примања прилога умољава се госпођа : Емилија Мунчића председкиња, Емилија Вирага одборкиња, и госпођице: Александрина Шашићева и Јулка Матеићева, даље господин Паја Ј. Поповић друштвени газда с том молбом, даодма скупљање отпочну, јер већ са других страна купљење је отпочето. — Уједно се умољавају овдашњи свећеници, учитељи и остали пријатељи задруге да позивају народ на прилагање. Новац примају госпође, а храну и одело друштвени газда.

Бр. 43. Председкиња јавља да је господин Виктор Ф. Рајз 10 Форината на „Забавиште“ поклонио, а господ. Карл Шајнбергер један комад платна на сироту децу ерпских основних школа.

Оба поклона примају се са захвалношћу,

__Бр. 49. Заказана ТУ. главна скупштина добротворне задруге Српкиња због непредвиђеног велико-кикиндског пожарног случаја, која се имала одржати на Благовести састаће се у недељу 8/15 Априла о. г. у 8 сата п, подне у српској читаоничкој дворани.

Узима се па знање.

Бр. 50. Предрачун за 1888 годину због краткоће времена узеће се у идућој одборској седници у претрее.

На знање.

Председкиња затвара седницу и моли одбор за својско заузимање за погорелце.